Duits leger paraat voor opvang migranten - tienduizenden verwacht

De eenheden van de Bundeswehr worden dit weekend bij spoedgevallen ingezet om de veertigduizend migranten die verwacht worden, op te vangen. Migratieorganisatie IOM meldt ondertussen volgens persbureau Reuters dat dit jaar bijna 433.000 mensen de Middellandse Zee zijn overgestoken naar Europa.

Een vluchteling in een opvangkamp in Berlijn. Foto AP / Michael Sohn

Duitsland brengt vierduizend militairen in staat van paraatheid om te kunnen helpen met de toestroom van migranten. De eenheden van de Bundeswehr worden dit weekend bij spoedgevallen ingezet om de veertigduizend mensen die verwacht worden, op te vangen. Dat heeft minister van Defensie Ursula von der Leyen gezegd tegen weekblad Der Spiegel.

Migratieorganisatie IOM meldt ondertussen volgens persbureau Reuters dat dit jaar bijna 433.000 mensen de Middellandse Zee zijn overgestoken naar Europa, twee keer meer dan het totaal vorig jaar. Ook deze week kwamen weer duizenden mensen aan. Persbureau AFP meldde gisteren dat sinds maandagavond meer dan 22.000 mensen, onder wie veel Syrische oorlogsvluchtelingen, waren aangekomen op het eiland Lesbos. Ongeveer 7.600 migranten staken tussen woensdag 18 uur en donderdag rond dezelfde tijd de grens van Griekenland naar Macedonië over, een record. Ook op de grens tussen Servië en Hongarije was sprake van een record. De Hongaarse politie telde gisteren 3.601 migranten; het hoogste aantal sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

Maandag deadline voor doorbraak

Hongarije wil nu dat vluchtelingen die illegaal de grens met Hongarije oversteken met ingang van 15 september worden gearresteerd. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is kritisch over de “vreselijke” omstandigheden in Hongaarse detentiecentra.

Orbán geldt als fel tegenstander van het opnemen van meer vluchtelingen, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. Samen met ambtsgenoten uit Midden- en Oost-Europese landen pleit hij tegen verplichte quota voor het opnemen van asielzoekers. Een plan hiervoor werd eerder vandaag afgewezen door de ministers van Buitenlandse Zaken van Slowakije, Tsjechië, Polen en Hongarije.

De EU-leiders hebben tot maandag om met een werkbare oplossing te komen voor het vluchtelingenvraagstuk. Mochten zij er toch niet uitkomen, dan wil Donald Tusk, president van de Europese Raad, een EU-top bijeenroepen.

    • Laura Klompenhouwer