Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Papier is goud waard

Het is tijd voor een feestje bij verlader ACN, schrijft de Volkskrant. Het bedrijf verscheept zijn miljoenste container oud papier van Europa naar China.

Het is volgens de krant een belangrijke mijlpaal. Oud-papier is namelijk een belangrijk Nederlands exportproduct, een die consumenten terugzien als kartonnen verpakking van hun in China gemaakte televisies, laptops en smartphones. Hoewel oud papier nauwelijks wat oplevert, is de verscheping lucratief vanwege de grote hoeveelheden die naar China worden gestuurd. En omdat Europa veel minder exporteert naar China dan andersom, is het vervoer een stuk goedkoper. Doordat de vraag naar oud papier en karton ook nog eens stijgt, is het een gat in de markt. Wade Schuetzeberg van ACN tegenover de Volkskrant:

“Importeerden de Chinezen in 1995 nog maar 500 duizend ton oud papier uit de hele wereld, in 2014 was dat 30 miljoen ton. Wij verwachten dit jaar 10 procent meer oud papier naar China te verschepen. De Chinese economie groeit weliswaar minder hard, anderzijds is de lage wisselkoers van de euro gunstig voor de export”.

Mantelzorgers willen een tegemoetkoming voor werk

Mantelzorgers verdienen meer aandacht van de overheid. Dat vindt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Uit een peiling van de organisatie blijkt namelijk dat de meeste van hen krap bij kas zitten. Mantelzorgers zouden daarom volgens hen meer tegemoetkomingen moeten krijgen, schrijft RTL Nieuws.

Die tegemoetkomingen zouden in de vorm van bijvoorbeeld onkostenvergoedingen of belastingvoordeel moeten zijn. Volgens Mezzo geven mantelzorgers soms wel 1.100 euro uit aan parkeer- en telefoonkosten, een bedrag dat zij niet terugzien voor hun inspanningen. De nood is hoog aangezien Nederland 3,5 miljoen mantelzorgers telt. De belangenorganisatie zet zich daarom in om met verzekeraars tot een oplossing te komen. Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk tegen RTL Nieuws:

“We voeren nu nog oriënterende gesprekken met verschillende verzekeraars. Maar het moet mogelijk zijn een verzekering af te sluiten die je later - als je hulp nodig hebt - die ondersteuning geeft. Dat de verzekering bijvoorbeeld regelt dat er twee keer per week iemand langskomt die helpt met boodschappen doen of kleine klusjes”.

Nieuwe CEO Euronext bekend, maar nog niet aangesteld

Stéphane Boujnah wordt per november het nieuwe gezicht van Euronext, schrijft de Telegraaf. Althans als de aanstelling wordt goedgekeurd bij de buitengewone aandeelhoudersvergadering volgende maand.

Boujnah is momenteel nog werkzaam als hoofd Europese activiteiten bij de Spaanse bank Santander. Jos Dijsselhof blijft tot de aanstelling van de 51-jarige bankier zijn taken uitvoeren als interim CEO van Euronext. In een verklaring licht Rijnhard Van Tets, voorzitter van de Euronext-toezichtcommissie, de keuze voor Boujnah toe.

“De keuze viel op Stéphane Boujnah vanwege zijn kennis en expertise in de sector en zijn strategische visie voor de groeimogelijkheden van Euronext.”

Naast de aandeelhouders van de beursorganisatie, moeten ook toezichthouders als het AFM en het Nederlandse ministerie van Financiën hun akkoord geven voor de aanstelling van Boujnah.

    • Hans Klis