Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin Nederland rouwde over de dood van Joost Zwagerman

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Een ten diepste geëngageerde schrijver. Zo typeerde collega Arjen Fortuin deze week Joost Zwagerman. De schokgolf over de zelfmoord van de man die proza, poëzie, essays en bloemlezingen naliet, rolde deze week over het land. Beeldende kunst was zijn grootste passie, schreef Paul Steenhuis. Hij recenseerde ook het laatste boek van Zwagerman dat ook deze week verscheen, De stilte van het licht.

Ook politiek werd het land deze week opgeschrikt. PvdA-partijprominent Felix Rottenberg uitte scherpe kritiek op Diederik Samsom. Kritiek op het leiderschap van Samsom klinkt steeds openlijker, aldus Thijs Niemantsverdriet. In een commentaar schreef de krant dat de partij natuurlijk zelf moet weten dat ze aan zelfdestructie doet, maar dat ook het kabinet daardoor geraakt wordt.

Goed dus om nog even de uitstekende rubriek van Tom-Jan Meeus te lezen die vorig weekend in zijn ‘Haagse invloeden’ waarschuwde dat de coalitie wel eens op het punt zou kunnen staan om te bezwijken.

In elk geval legden beide regeringspartijen ook deze week de deal over asiel weer anders uit, schreef Christian Pelgrim. Experts betwijfelen intussen of het kabinetsvoorstel om asielverzoeken buiten de EU af te handelen wel haalbaar is.

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de reorganisatie van de politie. Pijnlijk dus dat net in die week collega Andreas Kouwenhoven onthulde hoe de politie per ongeluk gegevens wiste die waren verzameld bij een infiltratieactie onder jihadisten. ‘Infiltratie gelukt, gegevens weg’.

Over politiek gesproken. Volgende week beleeft Den Haag een politiek hoogtepunt met Prinsjesdag. Zoals elk jaar het geval zijn de meeste kabinetsplannen en grote financiële verschuivingen de voorbije weken al op straat beland, schreef Philip de Witt Wijnen. Alles lekt uit, behalve de Troonrede en de hoedjes.

Even naar het Verenigd Koninkrijk. Daar werd deze week een opmerkelijk record gebroken. Queen Elizabeth haalde haar betovergrootmoeder Victoria in als langst regerende Engelse monarch. Wat kenmerkt eigenlijk het tijdperk Elizabeth? vroeg onze correspondent Titia Ketelaar zich af.

Ook al in het Verenigd Koninkrijk is de liefde tussen de politiek en de openbare omroep voorbij. De BBC kampt met zeven plagen.

Tot slot. Supporters in Nederland treurden en juichten deze week. Er werd getreurd over de neergang van Oranje, na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Turkije. ‘Gefaald op alle niveaus’, schreef de krant. Maar in de Vuelta kon gejuicht worden. ‘Tom rijdt als een TGV’, liet wielerlegende Jan Janssen optekenen over Tom Dumoulin, die kans maakt op de eindzege in de Ronde van Spanje.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch