De baas van ProRail kon beter uit de buurt blijven

De relatie tussen staatssecretaris Mansveld en de baas van ProRail is moeizaam. Gisteren voerden de twee een merkwaardig debat.

„U mag hier niet komen.” Met dat zinnetje wees staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) de toenadering af van Pier Eringa, president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Eringa liep gisteravond, meteen na afloop van het Kamerdebat over ProRail, naar Mansveld toe.

Alleen: het publiek wordt niet geacht de ruimte van de bewindslieden en Kamerleden te betreden. Het was het slot van een merkwaardig debat dat voor een groot deel juist ging over de moeizame relatie tussen Eringa, sinds april de nieuwe baas van ProRail, en Mansveld, namens de staat enig aandeelhouder van ProRail.

Die relatie staat deze week opeens in de schijnwerpers. Het begon maandag met een Kamerbrief van Mansveld over budgetoverschrijdingen bij de verbouwing van station Utrecht Centraal. Er waren recent meer onverwachte tegenvallers bij grote spoorprojecten geweest, schreef Mansveld. Reden om de „onderlinge communicatie te verbeteren”. En: „In de werkrelatie met ProRail is ruimte voor verbetering”. Zeker, reageerde Eringa in een interview in NRC Handelsblad, maar dat moet volgens hem wel van twee kanten komen.

Op woensdag verscheen eveneens een interview met Scheringa in Het Financieele Dagblad. In dat interview voorspelde Eringa meer budgetoverschrijdingen. En er was één zin die de Kamerleden deed huiveren: „We moeten tegenvallers veel eerder melden, maar ook stoppen met meebuigen als het ministerie wil dat slecht nieuws wordt uitgesteld.”

Hoe nu? Zei Eringa dat het ministerie van Infrastructuur & Milieu pijnlijke informatie achterhoudt? Gisteravond stuurde Mansveld een brief naar de Kamer: het was een „onhandige” uitspraak en Eringa heeft er inmiddels afstand van genomen.

Maar: in een schorsing van het debat gisteravond ontkende Eringa tegenover journalisten dat hij afstand had genomen van zijn uitspraken. Dat kwam op Twitter, Kamerleden lazen het en wilden na de schorsing helderheid. Mansveld weigerde erop in te gaan en hield vast aan haar mantra: Dit is niet aan de orde, Eringa heeft er aftstand van genomen.

Ondertussen zat Eringa op een paar meter afstand, vooraan op de publieke tribune. Na afloop: „Ik heb gedaan wat in de brief van Mansveld staat. Jammer dat deze commotie ontstaat.” Hij voelde zich niet geschoffeerd door het wegsturen. „Dat is hier de code, dat wist ik niet.”

    • Mark Duursma