Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Cuba laat recordaantal gevangenen vrij voor pauselijk bezoek

Cuba laat de komende drie dagen 3.522 gevangenen vrij naar aanleiding van het bezoek van paus Franciscus, over ruim een week. Het is de grootste vrijlatingsronde in Cuba sinds de revolutie van 1959.

Havana bouwt een altaar voor de paus tegen de achtergrond van een verlichte beeltenis van Che Guevara.
Havana bouwt een altaar voor de paus tegen de achtergrond van een verlichte beeltenis van Che Guevara. Foto AP / Desmond Boylan

Cuba laat de komende drie dagen 3.522 gevangenen vrij naar aanleiding van het bezoek van paus Franciscus, over ruim een week. Bij het vorige pauselijke bezoek in 2012 kreeg een vergelijkbaar aantal gedetineerden gratie, maar deze vrijlatingsronde is de grootste in Cuba sinds de revolutie van 1959, meldt AFP.

De officiële krant Granma meldt dat er in principe geen gevangenen zijn vrijgelaten die vastzitten voor moord, verkrachting en kindermisbruik. Ook mensen die veroordeeld zijn voor misdaden tegen de staat komen niet op vrije voeten, tenzij daar bijzondere humanitaire redenen voor zijn.

Diplomatie

Paus Franciscus heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontdooien van de diplomatieke band tussen Cuba en de VS, dat half augustus leidde tot de heropening van de Amerikaanse ambassade in Havana. De Cubaanse president Raúl Castro heeft in mei de paus nog bedankt voor zijn bewezen diensten. Van de weerzin die de Cubaanse leiders jarenlang aan de dag legden leek na afloop van de ontmoeting weinig over:

“Ik heb alle toespraken van de paus gelezen en al zijn commentaren, en als de paus op deze manier doorgaat, zal ik weer beginnen met bidden en naar de kerk gaan. En dat is geen grapje.”

Bij het vorige pauselijke bezoek aan Cuba in 2012, toen nog met Benedictus XVI, ging het er voorzichtig aan toe. Het was toen al veertien jaar geleden dat er voor het laatst een paus op bezoek kwam. In de decennia voorafgaand aan dat bezoek werd de kerk in Cuba gemarginaliseerd. De katholieke leiders liepen daarom lange tijd op eieren om te voorkomen dat ze die herwonnen vrijheid weer zouden verliezen.