Brieven

Fortuna beslist voor u

De econoom Dur heeft gelijk (Brieven, 5/9): Het onderzoek dat geen verschil in risico toonde tussen bevallingen thuis en in het ziekenhuis, voldoet niet aan de regels van Evidence Based Medicine (EBM). Het probleem is echter dat EBM, sinds decennia de dominante filosofie in de geneeskunde, uitstekend is voor eenvoudige vragen zoals: ‘Is pil A beter dan pil B?’, maar zich niet leent om behandelstrategieën te vergelijken. Daartoe moeten patiënten toestemming geven om mee te doen aan een ‘dubbelblind’ onderzoek, dat vaak ook een verandering van lifestyle impliceert. In dit geval ermee instemmen dat door het lot zou worden bepaald of de zwangeren thuis, dan wel in een ziekenhuis zouden bevallen. Er is weinig mensenkennis voor nodig om in te zien dat dit praktisch niet uitvoerbaar is.

Internist

Zetel VN-Veiligheidsraad

Inzetten koning linke soep

Premier Rutte wil voor heel specifieke zaken gebruik maken van het aanzien van onze koning. En daarom liet hij hem een brief aan de Indonesische autoriteiten sturen om een ter dood veroordeelde landgenoot voor dat barbaarse onheil te behoeden. Het mocht niet baten. Willem-Alexander werd ook voor de relatie met Rusland ingezet. Het beeld van Poetin met een bier drinkende koning staat ons nog helder voor ogen. Ook geen succes. Volgende maand krijgen we door het verschijnen van het MH17-rapport vanuit Rusland waarschijnlijk heel wat publicitaire shit over ons heen. En nu wil Rutte hem inschakelen voor de zo felbegeerde tijdelijke zetel van de VN-Veiligheidsraad. Ook hier is het linke boel. Want wat is probleem nummer één in Europa? De toenemende vluchtelingenstromen. En laten wij op toelatingsbeleid, met dank aan Ruttes VVD, nou aanzienlijk slechter scoren dan onze concurrenten Zweden en Italië. Als het nu weer misgaat, dan is een heroverweging van deze aanpak hard nodig. Het aanzien van de koning raakt ons namelijk allemaal.

Jan Tolsma

Correcties en aanvullingen

Duitse persstemmen

In In de media in Duitsland (9/9, p. 19) staat „de gezusters Scholl”. Het gaat echter om broer en zus Hans en Sophie Scholl, leden van de verzetsgroep Die Weiße Rose.

    • Jan Tolsma
    • Dr. E. J. Dorhout Mees