Boompjes in de woestijn - groener wordt het niet

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De finale van de Postcode Lottery Green Challenge in de gashouder in Amsterdam
Wie: Finalisten Rodrigo Garcia González van OhooRyan Pandya van Muufri en Jurriaan Ruys van Land Life Company

Het jaarlijkse ‘kijk ons eens lekker groen bezig’-bal van de Postcodeloterij, de Postcode Lottery Green Challenge, staat elk jaar weer garant voor een karavaan aan curieuze ondernemingen die de wereld een stukje duurzamer moeten maken. Het kweken van paddestoelen op rijstafval, recyclebare tentjes, biobrandstof van koffieprut, organisch verpakkingsmateriaal, een water recyclende douche, opvouwbare zeecontainers – you get the point. Ook dit jaar is het weer smullen geblazen.

CO2 battle

Rodrigo Garcia González uit het Verenigd Koninkrijk pleit hartstochtelijk voor zijn bedrijfje Ohoo, dat water verpakt in een eetbaar algenmembraam zodat we geen flesjes of plastic bekertjes hoeven te gebruiken maar gewoon een bolletje water in onze mond kunnen proppen.

“Het kost zeventien liter water en een limonadeglas olie om één plastic fles te maken. Als Ohoo dat plastic kan vervangen kunnen we de CO2-emissie met tachtig procent verlagen.”

Leuk, vindt de jury, maar is het echt goed te produceren? Het feit dat de waterbolletjes nu nog gefabriceerd worden met een machine voor het maken van paintbal-kogels zegt misschien al genoeg.

De jury is meer gecharmeerd van Muufri, die ze de tweede prijs, (tweehonderdduizend euro) toekennen. Muufri is melk zonder dat er een koe aan te pas komt. Oprichter Ryan Pandya loeit door de microfoon: “‘Moehh - free’, snap je?”

Zelf vindt hij de zuivelindustrie gewoon zielig voor de koeien maar ook voor de “lompste kapitalist” is Muufri interessant:

“Onze melk blijft veel langer goed, hoeft niet koud getransporteerd of bewaard te worden en kan lokaal geproduceerd worden.”

En uiteraard heeft ook Pandya de moeite genomen een indrukwekkende CO2 berekening te maken: Muufri kan de broeikasgassen die met melk gemoeid zijn tot wel 65% verminderen.

Rodrigo Garcia González, Ryan Pandya en Jurriaan Ruys.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Groener wordt het niet

Mocht dat alles de koolstofdioxide nog niet de nek hebben omgedraaid dan zorgt Jurriaan Ruys van Land Life Company daar wel voor. Hij heeft het ultieme wapen tegen CO2: bomen.

Volgens Ruys is zo’n 45 procent van het land op aarde zo droog en uitgeput dat er bijna niets meer groeit. Laat staan een kwetsbaar jong boompje, terwijl juist de aanwas van nieuw bos nodig is als CO2-afvoerputje. Land Life Company heeft daarom een soort cocon ontwikkeld die om de wortels van baby-boompjes geplaatst worden voor ze gepland worden. In de cocon zit genoeg water en voeding om het boompje de eerste twee jaar door te helpen. Daarna kan het op eigen wortels staan. Zo wuift er plots een fris jong boompje in een Arabische woestijn. De jury zwijmelt weg. Groener wordt het niet - de hoofdprijs is voor Ruys.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken