Belangrijke oppositieleider Venezuela krijgt 13 jaar cel

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez op een archieffoto uit 2011. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 9 maanden. Foto REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

De prominente Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 9 maanden. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties waarbij vorig jaar 43 doden vielen.

De 44-jarige López zit sinds februari 2014 opgesloten in een militaire gevangenis. Na de bekendmaking van de strafeis braken er gevechten uit voor de rechtbank tussen sympathisanten van de in de Verenigde Staten opgeleide oppositieleider en aanhangers van de socialistische president Nicolas Maduro. Daarbij zou een activist zijn overleden aan een hartstilstand, zo meldt Reuters.

Verenigde Staten ‘zeer bezorgd’ over veroordeling Lopez

In februari vorig jaar waren er wekenlange demonstraties in Venezuela tegen de regering van president Maduro. Ze protesteerden tegen criminaliteit, hoge inflatie, gebrek aan basisgoederen en onderdrukking van politieke opponenten. Oppositieleider Lopez werd verantwoordelijk gehouden voor het geweld. Hij is de mede-oprichter van de partij Primero Justicia en geldt als de grootste bedreiging voor de Venezolaanse president.

De Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Roberta Jacobson laat via Twitter weten dat ze “zeer bezorgd” is over de celstraf van Lopez.

Twitter avatar WHAAsstSecty Roberta Jacobson Deeply troubled by the conviction of @LeopoldoLopez. Call on government to protect #democracy and #humanrights in #Venezuela
    • Huib de Zeeuw