Worstelaarster Blaszka wint brons op WK

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft de bronzen medaille gewonnen op het WK in Las Vegas. In de klasse tot 48 kilogram, die ook op het programma staat tijdens de Spelen in Rio, wist ze zich na haar verloren eerste ronde via de herkansingen naar een medaille te worstelen.

Jessica Blaszka tijdens haar wedstrijd tegen de Chinese Hui Li om de bronzen medaille tijdens het WK in Las Vegas. Foto USA Today/Stephen R. Sylvanie

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft vannacht de bronzen medaille gewonnen op het WK in Las Vegas. In de klasse tot 48 kilogram, die ook op het programma staat tijdens de Spelen in Rio, wist ze zich na haar verloren eerste ronde via de herkansingen naar een medaille te worstelen.

De 23-jarige Limburgse verloor haar eerste rondepartij van Marija Stadnik uit Azerbeidzjan, die uiteindelijk zilver zou winnen. In de herkansing won Blaszka twee wedstrijden waardoor ze doordrong tot de strijd om het brons. Daarin stond ze lang achter tegen de Chinese Hui Li, maar vlak voor tijd wist ze de achterstand om te buigen in winst.

Geplaatst voor de Spelen

Met haar derde plaats voldeed Blaszka ook aan de kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen. Ze wordt door NOC*NSF gezien als potentiële medaillewinnaar. Het was voor het eerst dat ze een medaille won op een groot toernooi bij de senioren. Nederland won nog nooit een internationale medaille bij het worstelen.

Het IOC leek in februari 2013 worstelen vanaf 2020 te schrappen als olympische sport. In september van dat jaar kwam het comité daar na aanpassingen en een flinke lobby van wereldworstelbond UWW op terug.

    • Sam de Voogt