Weg vrij voor Iran-deal nadat Senaat VS tegenresolutie verwerpt

John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, tijdens een persconferentie eerder vandaag. Foto Reuters/ Joshua Roberts

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben er zoals al was verwacht voor gezorgd dat de weg vrij is voor het in de VS omstreden akkoord over het nucleair programma van Iran, een grote politieke overwinning voor president Barack Obama. Een tegenresolutie van de Republikeinen werd weggestemd, waardoor Obama zijn veto niet eens meer zal hoeven gebruiken.

De Republikeinen kregen vandaag in de Senaat, die zij sinds vorig jaar controleren, zoals verwacht niet de benodigde 60 stemmen die nodig waren voor de resolutie. 58 senatoren stemden voor, 42 tegen, allen Democraten. Vier Democraten, onder wie de prominente senator Chuck Schumer, stemden voor en dus tegen het akkoord.

Verdeeldheid

Het akkoord met Iran verdeelde de Democraten onderling: het was kiezen tussen loyaliteit aan de president of loyaliteit aan hun kiezers. Vooral de joodse Democraten hebben moeite met het akkoord, omdat het akkoord door Israël wordt gezien als een aanval op dat land. Israël ziet in Iran zijn grootste vijand.

The New York Times merkt op dat de grootste overwinning van Obama op binnenlands gebied - zijn zorgwet - en zijn grootste op buitenlands gebied - de Irandeal - beide tot stand zijn gekomen met alleen de steun van zijn eigen Democraten. En dat terwijl Obama voordat hij aan zijn eerste termijn als president begon nog pleitte voor meer eenheid en samenwerking tussen de Democraten en de Republikeinen.

    • Frank Huiskamp