Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

VS willen 10.000 Syrische vluchtelingen opvangen

De Amerikaanse president Barack Obama.
De Amerikaanse president Barack Obama. Foto AP/ Andrew Harnik

Het komende jaar willen de Verenigde Staten 10.000 Syrische vluchtelingen opnemen. Dat heeft het Witte Huis vanavond bekendgemaakt. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 1.500 die de VS tot nu toe in de meer dan vier jaar dat de burgeroorlog in Syrië al duurt heeft opgenomen.

Deze toezegging betekent wel een grote financiële verplichting en betekent dat er voorzorgsmaatregelen voor de nationale veiligheid genomen moeten worden, zo zei een woordvoerder vandaag. Het voorstel van Obama moet dan ook eerst door het Congres voordat het daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Obama is al bezig aan verschillende federale instanties te vragen zich voor te bereiden op de komst van 10.000 vluchtelingen, schrijft persbureau AP.

Morele verantwoordelijkheid

Obama zei gisteren al dat de VS de “morele verantwoordelijkheid” hebben Europa te helpen met de enorme toestroom van vluchtelingen. Dat was al een verandering in de houding die het land de afgelopen jaren had, volgens onze correspondent Guus Valk:

Tot nu toe hebben ze zich hier nog niet zo veel aangetrokken van de Syrische vluchtelingencrisis. Er zijn bijna geen Syriërs opgenomen, heel weinig althans. Maar de roep om iets te doen neemt toe.”

Gisteren maakte Australië al bekend dat het meer vluchtelingen uit Syrië gaat opnemen. Het land wil in totaal 12.000 Syriërs opvangen, zo zei premier Tony Abott. Die komen boven op de 13.750 migranten die Australië ieder jaar toelaat. Het land kent normaliter een zeer streng asielbeleid.

120.000 extra

In Europa zelf wordt voorlopig plek gemaakt voor 160.000 vluchtelingen, zo maakte voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gisteren officieel bekend. Voor de zomer had Juncker al voorgesteld om 40.000 vluchtelingen op te vangen, maar dat aantal wil hij nu met 120.000 verhogen.