Roger Federer voelt zich nog geen 34 jaar

Ouderwets Roger Federer, afgelopen nacht op de US Open. Bijna foutloos tennis tegen Richard Gasquet, met indrukwekkende wedstrijdstatistieken: vijftig winners, zestien aces, geen breakkansen voor zijn Franse tegenstander. Geen set verloren, net als in de vorige vier rondes.

De Zwitserse perfectionist versloeg Gasquet in drie snelle sets in de kwartfinale van het laatste grandslamtoernooi van het jaar: 6-3, 6-3 en 6-1. Een maand geleden werd Federer 34, maar de ouderdom krijgt geen vat op zijn spel. „Ik voel me niet zo oud als ik ben”, zei Federer na de overwinning. „Ik voel me nog steeds heel jong.”

Federer, zeventienvoudig grandslamwinnaar, is niet te oud om te leren. Hij sleutelt nog dagelijks aan zijn spel, met zijn coach Stefan Edberg. „Het lukt me om de bal eerder te nemen en ik volleer beter dan dat ik in de afgelopen tien jaar heb gedaan”, zei hij.

In de halve finale wacht morgen zijn vriend en landgenoot, Stan Wawrinka. Die versloeg in de kwartfinale de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-4, 6-4 en 6-0.

In de voorgaande negentien onderlinge ontmoetingen won Federer er zestien van Wawrinka. De laatste wedstrijd was echter een pijnlijke voor Federer: in de kwartfinale op het gravel van Roland Garros won Wawrinka overtuigend in drie sets.