Tweede Kamer stemt in met verlenging missie in Mali

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bracht eerder deze week een bezoek aan het VN-kamp Castor in het Malinese Gao. Foto: ANP/EVERT-JAN DANIELS

De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met verlenging van de missie in Mali. De 450 militairen die sinds 2014 in het kader van de VN-vredesmissie Minusma in het land zijn, blijven nu tot eind 2016.

Een overgrote meerderheid van de Kamer stemde voor verlenging; alleen de SP stemde tegen. De PvdD en de PVV waren bij de stemming afwezig. Die partijen stemden bij de eerste uitzending nog tegen, net als Groep Bontes.

Dat de missie verlengd zou worden was van tevoren bekend. Het debat van vanmiddag ging dan ook met name over de vraag of er na 2016 nóg een verlenging zal volgen. NRC-redacteur Mark Kranenburg was bij de vergadering:

“Vanuit de VVD zijn er zorgen over de inzetbaarheid van het Nederlandse leger voor andere missies als de krijgsmacht daar te lang blijft. Dat betekent niet dat ze daarom al tegen verlenging zijn; halverwege volgend jaar wordt er weer gekeken of Nederland ook na 2016 in Mali blijft.”

Nederland vergaart in het onrustige noorden van Mali met speciale eenheden inlichtingen voor de andere deelnemers aan Minusma. Vanuit de VN is al duidelijk dat de missie ook na 2016 wordt voortgezet

    • Philippus Zandstra