Treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken komt weer op gang

Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken komt op gang. Gisteren legde staatsspoorwegmaatschappij DSB het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken stil wegens de aanhoudende vluchtelingenstroom.

Een Deense politieagent speelt met een meisje op de E45 bij Padborg, Denemarken. De vluchtelingen, veel van hen uit Syrië en Irak, arriveerden gisteren in de stad met een trein vanuit Duitsland. Lopend over de snelweg proberen ze naar Zweden te komen. De weg werd om veiligheidsredenen afgesloten.
Een Deense politieagent speelt met een meisje op de E45 bij Padborg, Denemarken. De vluchtelingen, veel van hen uit Syrië en Irak, arriveerden gisteren in de stad met een trein vanuit Duitsland. Lopend over de snelweg proberen ze naar Zweden te komen. De weg werd om veiligheidsredenen afgesloten. Foto EPA / Claus Fisker

Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken komt op gang, meldt de Deense staatsspoorwegmaatschappij DSB aan het Duitse persbureau DPA. Treinen tussen Flensburg in Duitsland en Padborg in het zuiden van Denemarken gaan weer rijden, evenals de intercity tussen Flensburg en Kopenhagen. Zo’n 240 migranten die aankwamen bij de Deense haven Rødby kregen toestemming hun reis te vervolgen.

Gisteren legde DSB het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken en de veerdienst tussen het Duitse Fehmarn en het Deense Rødby stil wegens de aanhoudende vluchtelingenstroom. Migranten proberen vanuit Duitsland Zweden, Noorwegen of Finland te bereiken. Volgens een politiewoordvoerder verwachten veel vluchtelingen in die landen een beter asielbeleid.

asielbeleid denemarken / zweden

De centrum-rechtse Deense regering voert een hard asielbeleid en heeft onlangs in Libanese kranten advertenties geplaatst die Syrische vluchtelingen moeten ontmoedigen naar Denemarken te komen. Premier Rasmussen zei dat hij wil proberen in overleg met Zweden deze groep, na registratie, zo snel mogelijk te laten doorreizen.

Zweden neemt per hoofd van de bevolking meer asielzoekers op dan welk ander land in Europa ook. Vorig jaar vroegen in het land 81.000 mensen asiel aan, daarmee is het de nummer twee van Europa, na Duitsland.
De autoriteiten in Denemarken verwachten dit jaar twintigduizend vluchtelingen op te vangen, schrijft persbureau Reuters. Vorig jaar waren dat er veertienduizend.

Lees ook in NRC: Slagboom aan de grens rukt weer op, over de druk op Europese binnengrenzen.