Tom in het rood: kansen in de 18e etappe om de voorsprong te vergroten

Tom Dumoulin tijdens de tijdrit van gisteren in de Vuelta die hij wist te winnen. Daardoor heroverde hij ook de rode leiderstrui.
Tom Dumoulin tijdens de tijdrit van gisteren in de Vuelta die hij wist te winnen. Daardoor heroverde hij ook de rode leiderstrui. Foto EPA/Javier Lizon

Het aftellen is begonnen. Wordt Tom Dumoulin de eerste Nederlandse winnaar van een grote wielerronde sinds 1980? Zolang Tom in het rood rijdt, zoekt NRC per etappe uit waar hij zijn voorsprong op de achtervolgers zou kunnen verspelen. Vandaag etappe 18: 204 kilometer van Roa naar Riaza.

“Vergeet de etappe van zaterdag, vandaag wordt gevaarlijk.” Dat zou Vuelta-directeur Javier Guillen gisteravond tegen Telegraafjournalist Raymond Kerckhoffs hebben gezegd. Hij doelt daarmee vooral op de 10 kilometer lange beklimming van de Puerto de la Quesera (Bergpas van de kaasstolp). De klim van de eerste categorie begint 24 kilometer voor de finish en gaat met een stijgingspercentage van gemiddeld 5,1 procent omhoog. Op de steilste stukken is het 7 procent.

Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Vuelta directeur Javier Guillen vertelt me net in tapasbar; morgen is de moeilijkste en gevaarlijkste dag voor Tom Dumoulin.

Geen ploegenspel

Na de klim volgt een technische afdaling van 14 kilometer naar Riaza. Dat moet geen probleem zijn voor Dumoulin, aldus NRC-wielerredacteur Maarten Scholten.

“Hij kan behoorlijk goed dalen. Technisch is hij een van de beteren. De ene keer dat hij deze ronde werd gelost in de afdaling was vanwege problemen met zijn jack, niet vanwege zijn stuurkunsten.”

Naast de slotklim zijn er twee beklimmingen van de derde categorie. Niet iets voor Dumoulin om zich zorgen om te maken, aldus Scholten. Het profiel van de etappe vandaag is volgens juist in het voordeel van de Nederlander.

“De laatste beklimming en afdaling zijn listig, maar voor Astana is deze etappe lastig om de ploeg in te zetten. Er zijn geen meerdere grote klimmen zodat ploegmaats vooruit gestuurd kunnen worden. Het lijkt erop alsof iedereen op zichzelf is aangewezen op de slotklim.”

Foto Vuelta

Het profiel van de 18e etappe van Roa naar Riaza. Foto Vuelta

Bonificatieseconden

Waar Dumoulin ook op moet letten zijn de bonificatieseconden. Op de streep worden er respectievelijk 10, 6 en 4 seconden vergeven aan de top drie. En ook bij de tussensprint, na 157 kilometer in het plaatsje Campillejo, worden seconden verdeeld: 3, 2 en 1 seconden aan de drie snelsten. Een kans voor Dumoulin, aldus Scholten:

“De tussensprint ligt niet na een van de vroege beklimmingen in de etappe, maar in een vlak gedeelte. Daarvoor is de Giant-Alpecin juist goed uitgerust. Misschien kan een sprinter als John Degenkolb Dumoulin juist wel afzetten om een paar seconden winst te pakken.”

Twitter avatar GiantAlpecin Team Giant-Alpecin Tactics meeting in the team bus ahead of #LV2015 stage 18. http://t.co/4oYNUmkv12

Het oordeel

Dus behoudt Dumoulin vandaag zijn rode trui? Scholten:

“Ja, vandaag blijft Tom de leider. Misschien bouwt hij zijn voorsprong zelfs wel uit.”

De etappe begint vandaag rond 12.30 uur. Vanaf 16.00 uur is de wedstrijd live te volgen op NPO1 en op nos.nl.

    • Sam de Voogt