Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Super Stream Me stopt. Tim en Nicolaas waren er helemaal klaar mee

Tim den Besten en Nicolaas Veul zijn vanmiddag gestopt met het live streamen van hun levens.
Tim den Besten en Nicolaas Veul zijn vanmiddag gestopt met het live streamen van hun levens. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het duurde precies 15 dagen, 1 uur en 25 minuten voordat Tim den Besten en Nicolaas Veul het beu waren hun leven live te streamen. De jongens droegen dag en nacht een camera bij zich en deelden hun leven met de rest van de wereld. Op de site van Super Stream Me zag je hun hartslag, exacte locatie en gemoedstoestand. We konden alles over ze te weten komen: hun telefoonnummer, bankgegevens en of ze masturbeerden.

Alles gemist? Even bijpraten. De twee programmamakers van de VPRO wilden zichzelf bijna drie weken lang live streamen. Met als doel: kijken wat dat met je doet.

“Wat voor mens word je als het leven één grote statusupdate is? Als iedereen je continu kan bekijken? Door de grens tussen online en offline wereld volledig te verwijderen, willen we onderzoeken wat de invloed is van de aandachtscultuur op ons. Het gebruik van sociale media groeit, privacy wordt minder - en daar kiezen we zelf voor. Likes boven een privéleven.”

Veul zag het als zijn werk om als televisiemaker de vraag te stellen waar hij oprecht nieuwsgierig naar was. “Dan moet je niet schromen om zelf met de billen bloot te gaan.” En dat deden ze. Letterlijk en figuurlijk. Nu is de koek op, de mannen zijn uitgeput, willen niet meer en kappen ermee.

Twitter avatar NclsVeul Nicolaas Veul #ssm15, we faced the final curtain. Bedankt. Vanaf 4 nov de documentaireserie op TV bij #NPO3 #vpro

Al eerder hadden de jongens er genoeg van, maar ze bleven doorgaan. Alles om het helemaal mee te maken. Iets na twaalven vandaag stopten de vrienden er definitief mee. Onder luid applaus (dat ze zelf verzorgden) en diepe buiging sloten ze de stream af. Nicolaas richtte zijn laatste woorden op de stream aan de 500 kijkers:

“Gaan we nog wat zeggen? Oké, jongens. Dit is het moment. Het is klaar. Bedankt dat jullie allemaal gekeken hebben. Zonder jullie was dit geen experiment. We hopen dat jullie het leuk vonden, maar ook dat jullie je soms vies gevoeld hebben door te kijken naar de stream. Het was leuk en bijzonder om zo veel berichtjes te ontvangen. Jullie hebben meegeleefd. Dat is bijzonder en bijzonder raar.”

“Zes dagen lang beste versie van mezelf gespeeld: slopend”

Twee uur nadat de stream op zwart ging, spreekt Veul over een bijzondere ervaring. “Het was, ja, moeilijk om nu gelijk al te zeggen, heel intens. Soms was ik me heel bewust van de camera, maar op andere momenten vergat ik het. Dat is een spel van ‘wat doe je wel, en wat niet’.” Den Besten kon de ervaring nog maar moeilijk samenvatten. “Ik heb nu nog niet echt zicht op wat we gedaan hebben. Het was best leuk, maar over het algemeen, nee, pfoe, ja. Weet ik veel. Ik weet het nog niet.”

Naar eigen zeggen heeft Veul zes dagen lang de leukste versie van zichzelf gedaan. En gisteren was de druppel. Den Besten zat er zo doorheen dat hij de camera heeft gelaten voor wat het was: hij zocht zijn privacy op. Den Besten was onrustig, was op zoek naar iets en wilde alleen zijn. Dat was een moment waarop de jongens dachten: het is klaar.

Ze konden doorgaan, maar zagen het nut er niet meer van in. “Het onderzoek is gedaan, we hebben geëxperimenteerd, de lessen zijn geleerd. Dit is het. De koek is op”, zegt Veul daarover. Den Besten: “Als we zouden doorgaan zou dat alleen maar zijn om de einddatum te halen.”

Twitter avatar avonturenvantim Tim den Besten Het is klaar. #ssm15 https://t.co/dCuS2wnTar

Het is klaar. #ssm15

A photo posted by tim den besten (@timdenbesten) on

“Te gek, maar ook verschrikkelijk”

Vooral het niet alleen kunnen zijn en daardoor geen rust hebben brak Den Besten op. “Dat heb ik nodig. Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om niet altijd gezien te worden. Gewoon in je raam te kunnen zitten en naar buiten te kijken.” Veul heeft een groot besef van privacy uit dit experiment gehaald. “Er is een quote van Snowden die zegt: ‘privacy gaat niet om wat je te verbergen hebt, maar om wat je te beschermen hebt’. Dat weet ik nu heel goed.”

Ze zijn het er over eens: dit experiment heeft hun vriendschap verrijkt. En het was het waard. Veul:

“Alles is voorbij gekomen. Ik vond het te gek, maar ook verschrikkelijk. Het was leuk en eng tegelijk. En ook magisch: het voelde ook een beetje als een kleine jongensdroom: je hebt gewoon altijd je eigen tv-zender.”

Er komt een vierdelige documentairereeks over dit project en die is te zien vanaf 4 november.