Radio 2 en DWDD kregen geen geld voor promotie Koningslied

NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben hebben inderdaad geen geld ontvangen van de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging voor promotie van het Koningslied. Dat meldde de NOS vanochtend, maar de NPO ontkent. Het verweer van de NPO klopt, hebben journalisten van RTL Nieuws ontdekt.

ANP / Marco de Swart

NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben inderdaad geen geld ontvangen van de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging voor promotie van het Koningslied. De NOS meldde dat nieuws vanochtend, maar de NPO ontkende. Het verweer van de NPO klopt, hebben journalisten van RTL Nieuws zojuist ontdekt.

De NOS schreef dat zowel DWDD als Radio 2 geld zouden hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied. Dat zou blijken uit stukken verkregen via de wet openbaarheid bestuur (wob). In de begroting staat inderdaad ‘programmakosten Radio 2 en DWDD’ opgenomen, maar het bedrag erachter is zwartgemaakt. Daar blijkt ‘om niet’ te staan - zonder tegenprestatie.

RTL-journalisten zagen de originele documenten in:

Twitter avatar alieslindeboom Alies Lindeboom Radio2 en DWDD kregen NIET betaald voor #koningslied. Collega @SiebeSietsma en ik zagen ongelakte document in. http://t.co/iqgINOsfqc

De NPO schreef eerder vanmorgen in een persbericht:

“De suggestie van de NOS deze morgen dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma’s is niet juist. In de kolom met bedragen stonden ook kostenposten waar ‘om niet’ stond. Dat was het geval bij programmakosten DWDD en NPO Radio 2. Dit heeft de NOS niet geverifieerd bij de NPO voor publicatie.”

En ook DWDD ontkende het bericht van de NOS; volgens eindredacteur Dieuwke Wynia is het “klinkklare nonsense”:

Twitter avatar DieuwkeWDD Dieuwke Wynia DWDD heeft niet betaald gekregen voor promotie koningslied. Berichtgeving NOS klinkklare nonsense.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff reageerde eerder vanochtend verbaasd tegenover persbureau ANP over de suggestie dat er geen wederhoor zou zijn gepleegd door de NOS:

“De suggestie dat het niet is voorgelegd, is niet correct. Eerst wilde de NPO geen informatie geven, en nu wordt gezegd dat het niet klopt. We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd over de programmakosten, maar die wilden ze niet bekendmaken.”

De NOS besloot daarom een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (wob), zegt Gelauff.

“Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag. Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt.”

Koningslied kostte meer dan vijf ton

Eind juli werd al bekend dat het Koningslied vier ton duurder was dan gedacht, namelijk 550.000 euro. Het lied kostte in totaal 574.463 euro, zo laat de NPO nu weten. Het nationaal comité betaalde 400.000 euro uit private middelen en de NPO 174.463 euro uit eigen middelen. Dat geld is uitgegeven aan de productie, de realisatie en registratie van het lied en aan het tv- en radio-evenement in Ahoy, waar een live-verbinding voor nodig was.

Uit de wob-stukken die de NOS vrijgeeft blijkt dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging: het Koningslied, de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek aan de koning en de koningin en het Dankfeest voor prinses Beatrix.

Het Koningslied, gecomponeerd door John Ewbank, leidde tot een storm van kritiek. Daarop trok hij het lied terug, maar het Nationaal Comité Inhuldiging hield er toch aan vast.

‘Redactionele aandacht’

Uit de documenten die de NOS in handen heeft, zou blijken dat “redactionele aandacht” en “promotie rond de actie” is afgesproken tegen betaling van “programmakosten NPO Radio 2 en DWDD”. Voor die twee mediaorganisaties zou zijn gekozen omdat ze een dagbereik zouden hebben “die vergelijkbaar is met de Top 2000″; samen ruim een miljoen kijkers, zo schrijft de omroep. Deze stukken staan niet online.

D66 stelt Kamervragen over onduidelijkheid

D66 heeft Kamervragen gesteld over de onduidelijkheid. De partij wil dat staatssecretaris Sander Dekker uitzoekt op de berichtgeving van de NOS klopt. Ook wil D66 dat het Commissariaat voor de Media gaat onderzoeken of en hoe de Mediawet is overtreden.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Publieke omroep die betaald krijgt voor redactionele aandacht en buiten #STER om reclame maakt. Wat klopt hier niet? #mediawet #koningslied
    • Mirjam Remie