Regeringscrisis Noord-Ierland

De Noord-Ierse regering dreigt uiteen te vallen, na de arrestatie gisteren van de fractievoorzitter van de nationalistische Sinn Féin in het parlement. Hij zou betrokken zijn bij een moord in augustus, die wordt toegeschreven aan de IRA, de gewapende tak van Sinn Féin die onder het vredesakkoord van 1998 zou zijn opgeheven. De arrestatie is mogelijk de druppel in een crisis die al maanden duurt, en de nationalisten – zij die één Ierland willen – en unionisten – zij die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven – opnieuw tegen elkaar opzet. Premier Peter Robinson, leider van de pro-Britse Democratic Unionist Party, dreigde gisteren zijn partij uit het parlement terug te trekken, tenzij alle partijen ermee instemmen het werk neer te leggen tot de moord is opgelost. Als dat gebeurt, valt de regering uiteen en keert de direct rule terug. Daarbij wordt Noord-Ierland vanuit Londen bestuurd. Dat zou een klap zijn voor de vooruitgang die sinds het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 is bereikt. (NRC)