Natuurdocumentaire gefilmd in gamewereld

„65 miljoen jaar geleden was er geweldige onrust in de Stille Oceaan”, galmt de commentaarstem bij onderwaterbeelden en mystieke muziek. „Zeven kilometer onder de oppervlakte drukte hete lava een koepel van gesteente omhoog van tien bij twintig kilometer. Dat werd het eiland van Los Santos.”

Je verwacht een natuurfilm naar BBC-model. Gevoelvol camerawerk, lange shots, de prachtigste locaties.

Bij de berglandschappen krijg je al enige argwaan op grond van de beeldscherpte. Door de mand valt de film pas als er levende have in beeld komt. De bewegingen van de panter die herten besluipt, zijn net niet natuurlijk. En als de jacht echt losbarst, lijkt het eigenlijk nergens meer op.

De ‘natuurfilm’ Onto The Land is geschoten in de digitale omgeving van de gewelddadige game Grand Theft Auto. Aan de ene kant onthult de film, als een echte natuurfilm, de rijkdom van deze wereld – die de gamers alleen kennen van misdaad en geweld. Aan de andere kant is het een bekwaam gemaakte parodie op mierzoete natuurdocumentaires. De makers willen geen gezeur over wetenschappelijke juistheid van hun films. „Wij zijn gewoon idioten die computergames spelen. Geniet ervan zoals het is.”

    • Herbert Blankesteijn