Postume dichtbundel Zwagerman verschijnt in januari

Van Joost Zwagermans verschijnt in januari 2016 een postume dichtbundel. Ook zou hij in de komende acht jaar twee romans uitbrengen bij zijn nieuwe uitgever Hollands Diep. Dat schrijft Boekblad, op basis van Zwagermans laatste interview met HP/DeTijd.

Joost Zwagerman als gastconservator tijdens de opening van het DWDD Popup Museum in het Allard Pierson Museum. Tien tafelheren en -dames van het tv-programma De Wereld Draait Door mochten een museumdepot induiken om hun eigen minitentoonstelling te maken. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER

Van de dinsdag overleden Joost Zwagermans verschijnt in januari 2016 een postume dichtbundel. Ook zou hij in de komende acht jaar twee romans uitbrengen bij zijn nieuwe uitgever Hollands Diep. Dat schrijft Boekblad, op basis van Zwagermans laatste interview met HP/DeTijd.

Na Zwagermans roman Zes sterren (2002) verscheen, qua fictie, sindsdien alleen nog zijn Boekenweekgeschenk Duel. Dat was in 2010. Over de inhoud van die nieuwe romans wilde Zwagerman in het interview in HP/DeTijd weinig kwijt.

“Ik ben heel bijgelovig, dus ik zeg er niets over. Ik hoorde Peter Buwalda de titel van zijn nieuwe roman prijsgeven bij Zomergasten, en ik dacht: oei, niet doen. Op een gegeven moment heb je er al zoveel over gezegd dat je hem niet meer hoeft te schrijven.”

Overstap

Ook gaat de schrijver in het stuk in op zijn overstap van De Arbeiderspers naar Hollands Diep, onderdeel van Overamstel uitgevers. Twaalf jaar geleden ging hij niet in op een aanbieding, nu wel:

“Toen dacht ik: als ik nu opnieuw nee zeg, dan ben ik van A tot Z altijd bij dezelfde uitgeverij gebleven en weet ik eigenlijk niet hoe de ambachtskant van het werk, het simpele produceren van een boek en het bespreken van je werk met een redacteur is bij een ander. Toen dacht ik: ik ben nu 51, mid-career, als ik nu niet ga, dan ga ik nooit meer.”

    • Sebastiaan Kort