Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Mansveld tegen ProRail-baas: ‘U mag hier niet komen’

“U mag hier niet komen.” Met dat zinnetje wees staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) de toenadering af van Pier Eringa, president-directeur van spoorbeheerder ProRail vanavond.

Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur (PvdA), weigert de hand van Pier Eringa, topman van ProRail.
Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur (PvdA), weigert de hand van Pier Eringa, topman van ProRail. Screenshot uit video via RTL Nieuws

“U mag hier niet komen.” Met dat zinnetje wees staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) de toenadering af van Pier Eringa, president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Eringa liep vanavond, meteen na afloop van het Kamerdebat over ProRail, naar Mansveld toe.

Alleen: het publiek wordt niet geacht de ruimte van de bewindslieden en de Kamerleden te betreden. Het was het slot van een merkwaardig debat, dat voor een groot deel juist ging over de moeizame relatie tussen Eringa, sinds april de nieuwe baas van ProRail, en Mansveld, namens de staat enig aandeelhouder van ProRail.

Video van het incident via RTL Nieuws

Die relatie staat deze week opeens in de schijnwerpers. Het begon op maandag met een Kamerbrief van Mansveld over budgetoverschrijdingen bij de verbouwing van station Utrecht Centraal. Er waren recent meer onverwachte tegenvallers bij grote spoorprojecten geweest, schreef Mansveld. Reden om de "onderlinge communicatie te verbeteren”. En: "In de werkrelatie met ProRail is ruimte voor verbetering”. Zeker, zei Eringa in een gesprek met NRC, maar dat moet wel van twee kanten komen.

Op woensdag verschenen interviews met Eringa in NRC en Het Financieele Dagblad. In dat laatste interview voorspelde Eringa meer budgetoverschrijdingen. En er was één zin die de Kamerleden deed huiveren:

"We moeten tegenvallers veel eerder melden, maar ook stoppen met meebuigen als het ministerie wil dat slecht nieuws wordt uitgesteld.”

'Onhandig'

Hoe nu? Zegt Eringa dat het ministerie van Infrastructuur & Milieu pijnlijke informatie achterhoudt? Gisteravond stuurde Mansveld een brief naar de Kamer: het was een "onhandige” uitspraak en Eringa heeft er inmiddels afstand van genomen.

Twitter avatar Martijncda Martijn van Helvert Een slip-of-the-tongue oké. Maar een ervaren directeur die er 3 volzinnen aan wijdt, lijkt niet op een verspreking. http://t.co/rIan2o1lqs

Echter: in een schorsing van het debat gisteravond ontkende Eringa tegenover journalisten dat hij afstand had genomen van zijn uitspraken. Dat kwam op Twitter, Kamerleden lazen het en wilden na de schorsing helderheid. Mansveld weigerde er op in te gaan en hield vast aan haar mantra: Dit is niet aan de orde, Eringa heeft er afstand van genomen.

Ondertussen zat Eringa op een paar meter afstand, vooraan op de publieke tribune. Na afloop: "Ik heb gedaan wat in de brief van Mansveld staat. Jammer dat deze commotie ontstaat.” Hij voelde zich niet geschoffeerd door het wegsturen. "Dat is hier de code, dat wist ik niet.”

Lees het hele interview met Pier Eringa in NRC Handelsblad: 'Ik ga een beetje lol trappen.'