Russische vliegtuigen vervoeren ook militaire goederen naar Syrië

Russische “humanitaire” vluchten naar Syrië bevatten behalve humanitaire hulp ook militaire goederen, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens Israël zijn er zelfs al militairen actief in het land.

De Russische minister Lavrov. AP / Ivan Sekretarev

Russische “humanitaire” vluchten naar Syrië bevatten behalve humanitaire hulp ook militaire goederen. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, meldt Reuters. Volgens de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon gaat de Russische inmenging verder en zijn er in Syrië al militairen bezig met het opzetten van een vliegbasis.

De VS en sommige Europese landen maken zich steeds meer zorgen over de vrachten die Rusland naar Syrië vliegt. De afgelopen dagen hebben de VS Griekenland en Bulgarije gevraagd Russische verzoeken gebruik te maken van hun luchtruim, af te wijzen. Bulgarije heeft aan dat verzoek toegeven.

Rusland heeft eerder publiekelijk gesuggereerd dat het om humanitaire vluchten gaat. Het land steunt het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad, onder meer met wapens en militaire kennis. Dat doet hij al sinds het begin van de burgeroorlog, 4,5 jaar geleden. De VS beschouwen de Russische bemoeienis als een van de oorzaken van de crisis en heeft het Kremlin gewaarschuwd zich niet verder in het conflict te mengen.

Volgens Ya’alon heeft Moskou militaire adviseurs en manschappen gestuurd om een vliegbasis op te zetten nabij een meer bij de Syrische stad Latakia. Vanaf de basis zouden jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters ingezet moeten kunnen worden voor aanvallen op Islamitische Staat.

    • Mirjam Remie
    • Bastiaan Nagtegaal