Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

In Kabul ontvoerde Nederlandse hulpverlener is na 81 dagen weer vrij

Een Nederlandse hulpverlener die in juni werd ontvoerd in Kabul, is weer vrij.
Een Nederlandse hulpverlener die in juni werd ontvoerd in Kabul, is weer vrij. Foto ANP/EPA/HEDAYATULLAH AMID

Anja de Beer, de Nederlandse hulpverlener die afgelopen juni in Afghanistan werd ontvoerd, is weer vrij. Ze heeft in totaal 81 dagen vastgezeten.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt De Beer het “naar omstandigheden goed”. Ze is na haar vrijlating opgevangen door de Nederlandse ambassade in Kabul en heeft reeds contact kunnen leggen met haar familie.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Vandaag is de sinds 22 juni in Afghanistan gegijzelde Anja de Beer vrijgelaten. Ze is opgevangen door de NLse ambassade in Kabul. (1/2)

De Beer werd op 22 juni ontvoerd in Kabul. Zij was daar actief voor een Zwitserse hulporganisatie en woonde en werkte al jaren in Afghanistan. Wie er achter de ontvoering zit, is niet bekend, al bestaat het vermoeden dat een criminele bende De Beer kidnapte. Dergelijke bendes hebben het vaker op buitenlanders gemunt.

Nederlandse journalisten riepen direct nadat bekend werd dat er een Nederlandse was ontvoerd op tot terughoudendheid (blackout) in de berichtgeving. Naarmate de naam van een ontvoerde vaker in het nieuws is, stijgt ook het gevraagde losgeld, wat een tijdige vrijlating lastig maakt:

Twitter avatar BetteDam Bette Dam This such amazing news! Anja de Beer is FREE. Thanks for the media-blackout everyone! https://t.co/r5HKxIpAYE

Op NPO Radio 1 heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten dat er geen losgeld is betaald; de Nederlandse regering doet dat nooit en heeft ook niet in direct contact gestaan met de kidnappers.