Joost

We kwamen beiden uit Alkmaar. Joost Zwagerman en ik. Mijn beroep in Alkmaar was bibliothecaresse. De romans van Joost gingen als warme broodjes over de toonbank. Hij was succesvol, boeken als Vals licht en De buitenvrouw waren altijd uitgeleend. Op een dinsdagavond, eind jaren negentig, stond er een oudere heer voor de balie. Zijn vraag ging over de romans van Zwagerman. Ik liep met hem mee naar de boekenkast maar weer was alles uitgeleend. Ik vertelde de man dat zijn romans eigenlijk altijd weg waren, maar dat hij boeken kon reserveren. Hij zuchtte. Ik dacht dat het was omdat hij bang was dat het lang zou duren. „Maar er zijn zoveel exemplaren, morgen kan er al één klaar liggen”, zei ik hem. Aanvraagformulier erbij gepakt, welk boek voor wie. Zijn antwoord was: „Ik zou graag elk boek van hem lezen, het is mijn zoon.”

    • Cora Duin