Host je eigen minitalkshow met Blab

Foto iStock

Het is één uur ’s nachts en ik ben verwikkeld in een discussie over wat ik aan eten zou inslaan als de wereld binnenkort zou vergaan. “Soep”, zegt de Amerikaan. “worst”, vindt de Italiaan. De een komt net terug van werk, de ander ligt slapeloos in bed.

We zijn aan het videochatten via Blab. Een app (web of iOS) waar mensen via de webcam met elkaar kunnen praten. Zie het als een minitalkshow met normale mensen. Je selecteert een onderwerp, zoals een aflevering van je favoriete serie of hoe je een perfecte appeltaart bakt. Je kunt alleen luisteren, of zelf meekletsen. Voor dat laatste klik je simpelweg op ‘join’ en floep: je webcam gaat aan en je kunt meepraten. Je kunt ook zelf een onderwerp bedenken waar je het met anderen over wilt hebben en wachten tot er andere mensen met je komen praten.

Er kunnen maximaal vier mensen tegelijkertijd meedoen, dus soms moet je even wachten tot iemand zijn plekje verlaat. In principe kun je in iedere taal een gesprek beginnen, maar overal waar ik inlogde was de voertaal Engels (één keer Spaans). Wie wil meedoen heeft een twitteraccount nodig.

Recept voor freaks

Videochatten klinkt als een recept voor freaks (denk: chatroulette), maar tot nu toe heb ik geen enkel geslachtsdeel gezien. Wel heb ik veel leuke gesprekken gevolgd. Want zie je op tv vooral oude witte mannen met elkaar in debat gaan, hier volg ik ook discussies tussen vier jonge vrouwen. De mix van mensen die meepraten is divers: niet allemaal wit en hoogopgeleid. Verfrissend.

De kwaliteit van beeld en geluid is verrassend goed, slechts af en toe is er een hapering. Zodra de inhoudelijke kwaliteit van de gesprekken verbetert, zie ik mezelf hier wel een paar keer per dag inloggen.

Want dat is het grote minpunt: juist omdat iedereen kan meedoen, zit er nu nog veel onzin tussen – zoals welk eten in te slaan voor de apocalyps. Veel topics worden gestart door mensen die niet kunnen slapen en een beetje willen wauwelen. Pas echt interessant wordt Blab als er meer inhoudelijke chats komen. Een gesprek tussen vier lijsttrekkers. Of live meekijken hoe vier filmrecensenten een film bediscussiëren. Ik heb er nu al zin in.

Web via Blab.im of als iOS-app, gratis
Beoordeling:

****

    • Charlotte van ’t Wout