Alsnog strafoplegging voor ‘nette’ wietkwekers

Twee wietkwekers uit het Groningse Bierum zijn gisteren door het gerechtshof in Leeuwarden alsnog veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarmee haalt het hof een streep door een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Die verklaarde de 50-jarige man en zijn 40-jarige vriendin vorig jaar ook schuldig aan hennepteelt maar legde ze geen straf op. De twee gaan in cassatie.

De rechtbank oordeelde dat de manier van telen, strookt met het gedoogbeleid. Maar het hof denkt daar anders over. Wiet roken mag, wiet kopen mag, verkopen ook, maar voor hennepteelt bestaat helemaal geen gedoogbeleid. Dat moet, vindt het hof, bestraft. Als het echtpaar een proefproces had willen uitlokken, hadden ze na de eerste huiszoeking de rechtsgang moeten afwachten.

De twee zeggen dat ze vijf jaar „verantwoord en transparant” cannabis verbouwden. Ze veroorzaakten naar eigen zeggen geen overlast, alle stroom werd betaald, ze verkochten uitsluitend aan twee coffeeshops met een gedoogverklaring en over de winst betaalden ze belasting.

Beide advocaten spreken over een „onbegrijpelijk” en „hypocriet” arrest". Ze vinden dat deze ‘voorbeeldteelt’ niet moet worden bestraft zolang een alternatief ontbreekt. (NRC)