Geerdink wil terug naar Turkije

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die gisteren Turkije is uitgezet, wil zo snel mogelijk terug naar dat land. Dat zei ze gisteravond tegen de NOS. Geerdink schrijft over de strijd van het Turkse leger tegen de Koerdische terreurgroep PKK in Zuidoost Turkije.

„Er is daar ook nog veel journalistiek werk te doen. Het is fijn om in een veilig land als Nederland te zijn, maar ik wil daar zijn.” Dat gaat waarschijnlijk even duren: „Als je wordt uitgezet mag je vijf jaar Turkije niet in. Ik heb daarom een briefje geschreven dat ik vrijwillig ben gegaan. Ik hoop niet dat het twee tot drie jaar gaat duren.”

Geerdink werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt terwijl ze aan het werk was in de provincie Hakkari, aan de grens met Irak. Ze volgde daar een groep Koerdische activisten die een menselijk schild wilden vormen tussen de PKK en het Turkse leger. Geerdink bevond zich volgens de Turkse autoriteiten in verboden gebied. Volgens Geerdink werd ze opgepakt wegens het hinderen van een militaire operatie en steun aan de terreurgroep.

In januari werd Geerdink ook al gearresteerd. Eerder dit jaar diende een rechtzaak tegen haar wegens propaganda maken voor de PKK. In april werd ze vrijgesproken. De aanklager ging in hoger beroep. Dat loopt nog.

Geerdink is bezorgd over de verslaggeving over de Turks-Koerdische strijd: „Er blijven steeds minder buitenlandse journalisten over. Er zijn nog wel Koerden die er over schrijven, maar dat wordt alleen door Koerden gelezen. Er zijn geen buitenlandse ogen meer bij de acties van het Turkse leger.”