United 93

None

(Paul Greengrass, 2006). Morgen is het 11 september, tot voor kort aanleiding voor veel terugblikkende reportages, documentaires en films over 9/11. Dit jaar beperkt het aanbod zich tot het uitzenden van United 93, het indrukwekkende docudrama over de gebeurtenissen rond de fatale vlucht van het vierde gekaapte toestel van 11 september. Met zijn schokkerige beelden brengt hij de kijker dicht bij de gebeurtenissen van die dag. Alles krijgen we te zien: de gebeden van de kapers in hun hotel op de ochtend van 11 september 2001, het gelaten wachten van de passagiers bij de gate op het vliegveld, het ongeloof van het personeel in de verkeerstoren van Newark als ze eindelijk van hun radarschermen opkijken en door het raam naar het World Trade Center kijken, de zenuwen van de kapers vlak voor ze tot actie overgaan, de paniek en de koelbloedigheid van de passagiers. United 93 was de eerste bioscoopfilm over 9/11, een ‘aannemelijke versie van de waarheid’ volgens regisseur Greengrass. Hij koos voor zijn film geen bekende acteurs, soms zelfs geen acteurs. Een aantal betrokkenen bij het drama speelt namelijk zichzelf.