Een mokerslag, maar is het genoeg?

Na het winnen van de tijdrit gaat Tom Dumoulin met drie seconden voorsprong aan de leiding. „Dat is bijna niets.”

Tom Dumoulin hernam de leiderstrui door met 46,01 minuten de snelste tijd van iedereen te rijden. Foto Jaime Reina/AFP

‘Moulin!”, schreeuwde de jeugd van Burgos vanachter de dranghekken naar de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De Nederlander Tom Dumoulin (24) lachte verlegen en werd na zijn gewonnen tijdrit een uur lang van de ene naar de andere camera gesleept. Hij is na tweeënhalve week opeens dé favoriet voor de eindzege. Maar de strijd is nog lang niet beslecht. Zijn voorsprong op nummer twee Fabio Aru is slechts drie seconden. „De toeschouwers krijgen een spektakel te zien. Voor mij wordt het minder leuk”, herhaalde Dumoulin keer op keer na afloop. „De komende dagen worden loodzwaar. Een hel. Dat staat wel vast. Ze zullen me aan alle kanten willen aanvallen.”

De tijdrit van 38,7 kilometer in Burgos voltrok zich voor Dumoulin volgens het gehoopte scenario. Met een gemiddelde snelheid van boven de 50 kilometer per uur was de kopman van Giant-Alcepin de snelste en reed hij zijn concurrenten Joachim Rodríguez, Fabio Aru en Rafal Majka op achterstand. Als beloning kreeg Dumoulin met nog vier etappes te gaan de rode leiderstrui om zijn schouders. „Vooraf ben ik slechts met mijn eigen race bezig geweest. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Pas aan de streep zag ik de tijden van de anderen”, legde hij uit.

Met zijn optredens in de Vuelta heeft Dumoulin de voorbije weken iedereen verbaasd. De renner die voor een etappezege naar Spanje ging, bleek mee te kunnen doen om het algemeen klassement. Zelfs in de zwaarste bergritten slaagden zijn concurrenten er niet in hem op grote achterstand te rijden. En toen Dumoulin maandag in de klim naar Ermita de Alba nog steeds aan wist te klampen, werden gisteren de rollen omgedraaid. Tijdritspecialist Dumoulin was degene die in de zeventiende etappe de beste papieren had.

Tijdens de rustdag had Dumoulin het parcours op zijn gemak verkend. Hij maakte voor zichzelf een plan en wist precies op welke plaatsen tijd te winnen was. Vooraf had hij al een goed gevoel bij het parcours. „Het is vrij technisch. Veel bochten. Er zit een klim in en een afdaling. Dat bevalt me allemaal wel’’, vertelde Dumoulin een dag voor de etappe in een hotel in Burgos. „Sommigen zinspelen erop dat ik door mijn betere klimwerk in zou moeten leveren op het tijdrijden. Maar ik ga daar zelf niet vanuit. Voor mij is dit een wapen.”

Het wapen van Dumoulin werkte als vanouds. Hij deelde een mokerslag uit. Vrijwel de hele dag had de Tsjech Maciej Bodnar de snelste tijd gereden, maar vanaf het moment dat Dumoulin om 16.43 aan de start verscheen waren de schijnwerpers op de Nederlander gericht.

Druppelen

Het begon te druppelen op het moment dat de Limburger wegschoot over de Calle San Pablo, maar een regenbui bleef uit. Bij het eerste meetmoment na dertien kilometer noteerde Dumoulin met 17,44 minuut de snelste tijd. Hij was nog niets eens op de helft toen hij Mikel Nieve, die twee minuten voor hem was gestart, al had ingehaald. Zo zag het publiek hoe de ene na de andere concurrent van Dumoulin moest inleveren.

De enige die veel taaier bleek dan verwacht, was de Italiaan Aru. De klimspecialist verloor 1,53 minuut op Dumoulin en kwam daarmee net te kort om het rood te pakken. Tot opluchting van Addy Engels, ploegleider van Giant-Alpecin, die voor het podium bij de prijsuitreiking direct begon te rekenen. „We moesten hier hoe dan ook de leiding pakken. Anders hadden we de eindzege wel kunnen vergeten. Nu gaan we ervoor. Maar drie seconden is vrijwel niets. We zullen de komende dagen met de hele ploeg voor zijn positie moeten strijden”, zei de oud-renner aan de streep voor de kathedraal van Burgos.

Terwijl Dumoulin van alle kanten lof kreeg toegezwaaid, moesten de Spanjaarden met lede ogen toezien hoe hun favoriet Rodríguez de koppositie in het klassement verloor aan een Nederlander van wie velen tot voor kort nooit hadden gehoord. De 36-jarige Rodríguez kreeg nog wel de witte en de groene trui om zijn schouders, maar het was hem te doen om het rode tricot voor de klassementsleider. De kleine klimmer verloor 3.06 minuut op Dumoulin en begint met een achterstand van 1.15 minuut aan de laatste vier dagen. Hij weet nu dat het winnen van de Vuelta een utopie is.

Dumoulin mag daarentegen geloven dat hij zondag als eerste Nederlander de Ronde van Spanje wint sinds Joop Zoetemelk in 1979. Maar zover is het nog lang niet. Dumoulin heeft in tegenstelling tot Aru (Astana) en Rodríguez (Katjoesja) een veel minder sterke ploeg om zich heen. Vooral de voorlaatste bergetappe van El Escorial naar Cercedilla wordt gevreesd door de nieuwe leider van de Vuelta. „Eigenlijk hebben we nog helemaal geen plan voor de komende dagen gemaakt. Maar dat moeten we toch maar in elkaar zetten”, zei Dumoulin met een grote grijns. „Vandaag eerst nog maar een klein feestje vieren.”

    • Koen Greven