Dumoulin houdt met gemak stand - Roche wint heuveletappe

Tom Dumoulin voor de start van de achttiende etappe van de Vuelta. Foto EPA/ Javier Lizon

Tom Dumoulin heeft vandaag keurig standgehouden als leider in de Vuelta. De Italiaan Fabio Aru, de nummer twee van het klassement op slechts drie seconden achterstand, probeerde de Nederlander wel aan te vallen, maar die gaf geen krimp. De heuveletappe van vandaag werd gewonnen door de Ier Nicolas Roche, die in een sprintje afrekende met Haimar Zubeldia.

Aru viel Dumoulin in de eerste van drie etappes waarin de Nederland zijn minimale voorsprong moet zien te verdedigen meermaals aan op de zwaarste beklimming van de dag, een van de eerste categorie aan het eind van de rit. Heel overtuigend oogde het niet, maar Dumoulin leek ook vooral gemakkelijk te pareren.

Tijdrit

Dumoulin heroverde gisteren voor de tweede keer de rode trui door met overmacht de tijdrit rond Burgos te winnen, de tijdrit waarvoor hij eigenlijk voornamelijk naar Spanje was gekomen. Hij pakte de bijna twee minuten achterstand op zowel Aru als Joaquim Rodriguez terug, maar doordat de Italiaan een voor zijn doen zeer sterke tijdrit reed, is Dumoulins voorsprong gering.

Nog twee keer bergop

De voorsprong verdedigen en dus de eerste Nederlandse eindwinnaar in een grote wielerronde worden in 35 jaar, wordt nog bijzonder lastig. Aru is de net iets betere klimmer en de laatste twee etappes gaat het nog enkele keren bergop. Bovendien heeft Aru het voordeel van knechten in zijn ploeg, Astana, die bergop kunnen helpen.

Dumoulin heeft die luxe bij Giant-Alpecin, dat zich vooraf vooral richtte op sprintzeges voor de Duitser John Degenkolb, niet. Vooral zaterdag, de laatste ‘echte’ etappe, wordt kritiek. Daarin worden er vier beklimmingen van de eerste categorie aangedaan. Voordeel: de aankomst is niet bergop, dus Dumoulin zou een eventueel gat als degelijke daler nog kunnen dichtrijden.

    • Frank Huiskamp