Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Flow Traders naar Midkap

Beursintermediair Flow Traders staat vanaf 21 september genoteerd in de MidKap-index van de Amsterdamse aandelenbeurs, schrijft Z24. Het vervangt het failliete Imtech.

Flow Traders is naast Optiver en IMC een van de grootste hogesnelheidshandelaren van Nederland. Het bedrijf ging in juli naar de beurs. NRCQ zette in juni de inkomsten en de winst van het bedrijf uiteen:


Flow Traders treedt op als middle man op de markt van zogeheten trackers. NRCQ-Redacteur Camil Driessen legde aan het begin van de zomer uit wat dat inhoudt:

Een simpel voorbeeld: via een AEX-tracker kunnen beleggers voor 50 euro in de hele AEX beleggen en hoeven ze niet alle aandelen afzonderlijk aan te kopen. Dat wordt ‘passief beleggen’ genoemd en is enorm in opmars.

De toevoeging van Flow Traders, dat in juni gewaardeerd werd op zo’n 1,7 miljard euro, aan de Midkap is goed nieuws voor het bedrijf. In dit segment van de beurs worden de 26 tot 50 meest gehandelde aandelen genoteerd. Wie weet hoe snel Flow Traders doorstoot naar de grote jongens van de AEX?

Weer spanningen bij Air France-KLM

De gemoederen tussen personeel en leiding van Air France-KLM lopen weer hoog op, meldt de Volkskrant. Piloten van de Nederlandse tak van het bedrijf krijgen een belang van 4,5 procent in de moedermaatschappij. Dit percentage geeft hen - in ruil voor het instemmen met aangekondigde bezuinigingen - inspraak in de gang van zaken door middel van een commissariszetel. KLM hoopt met haar besluit 100 miljoen euro te besparen.

Vakbonden en beleggers zijn echter allerminst blij met dit nieuws. Die eerste groep omdat zij het bizar vinden dat alleen piloten inspraak krijgen. Dolf Polders van CNV Vakmensen, tegenover de Volkskrant:

“Er zijn 3 duizend piloten, die nu een commissaris krijgen. Het cabinepersoneel telt 10 duizend medewerkers, het grondpersoneel ongeveer 18 duizend. En die krijgen dan niks?”

Die tweede groep omdat het zich zorgen maakt over de effectiviteit van het bestuur van Air France-KLM. Dit wordt nu uitgebreid van veertien naar vijftien bestuursleden.

Schaduwbegroting moet positie mkb verbeteren

Het beleid van het kabinet remt de groei van mkb-ers af, schrijft de Telegraaf. Hans Biesheuvel, voorzitter van belangenorganisatie Ondernemend Nederland, biedt daarom vandaag een alternatieve begroting aan bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Volgens Biesheuvel belemmeren het belastingstelsel, het feit dat onderwijs en bedrijfsleven niet aan elkaar aansluiten en de lasten voor de werkgever het Nederlandse bedrijfsleven. En dat is verkeerd, zegt hij tegenover de krant. Mkb-ers zijn juist de motor voor de economie. Biesheuvel: “We moeten alles doen om die drempels weg te nemen”.

Vorig jaar presenteerde Ondernemend Nederland voor het eerst de schaduwbegroting. Biesheuvel hoopt hiermee het coalitieakkoord te beïnvloeden. Dat doet de organisatie onder andere door in te zetten op actuele thema’s als nieuwe juridische richtlijnen voor startups en afschaffing van de pensioenleeftijd.

    • Hans Klis