Dit is bijna een ‘spoof’

Er zit een vaart en fun in misdaadkomedie Schone handen die in de meeste Nederlandse films allang tot een snelheidsboete had geleid. Dit is niet zomaar een psychologische thriller over de Amsterdamse niks-aan-de-hand penose-echtgenote Sylvia (Thekla Reuten), die ruw uit haar ontkenning wordt gewekt na de moord op haar zwager. Dit is bijna een ‘spoof’ op alle geflirt met de oer-Hollandse burgerlijkheid van gezellige criminaliteit. In de heetste zomer sinds mensenheugenis (iedereen druipt van het zweet) volgen we drugsbaron Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) die aan pillen en mislukte deals ten onder gaat en ondertussen zijn luxepoppetje van een vrouw in het gareel moet zien te houden. Als het allemaal wat scherper was geweest had Schone handen een commentaar kunnen zijn op de collectieve verstandsverbijstering rondom het optreden van Holleeder in College Tour. Sindsdien weten we dat knuffelcriminelen niet bestaan. Maar hoewel Jeroen van Koningsbrugge een sympathieke komiek is, is hij niet echt een transformerend acteur die het masker van lachebekje in kan ruilen voor dat van psychopaat.

    • Dana Linssen