‘Deense’ groep migranten toch door naar Zweden

Streng Denemarken laat asielzoekers zonder registratie door.

De vijfhonderd migranten die gisteren niet geregistreerd wilden worden in Denemarken, mogen toch doorreizen naar Zweden, zei de Deense politie vanochtend. De groep die vanuit Duitsland de Deense stad Rødby bereikte, moest gisteren uit de trein stappen van de Deense politie, en zich registreren. Omdat ze weigerden werd aan het begin van de avond het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken stilgelegd.

Het treinverkeer werd vanochtend hervat. Maar de veerdienst Scandlines die door veel asielzoekers wordt gebruikt om via het Duitse Puttgarden het Deense Rødbyhavn te bereiken, heeft gezegd alleen passagiers in auto’s toe te laten en geen treinen. Dit maakt het lastiger voor asielzoekers om Denemarken binnen te komen.

Sinds zondag is dat zo’n 3.200 van hen gelukt. In Duitsland zijn ze waarschijnlijk geen politie tegengekomen en ze werden dus niet geregistreerd. Het Verdrag van Dublin dwingt asielzoekers zich te registreren in het land van aankomst en daar ook asiel aan te vragen. De Deense premier Lars Løkke Rasmussen zei eerder deze week de Europese regels niet te willen negeren. „Dan doen we hetzelfde als al die andere landen, en dat is de reden dat het Europese asielstelsel nu onder zulke grote druk staat.”

Vanochtend besloot de Deense politie de migranten toch toe te staan door te reizen naar Zweden. Ook zullen Deense burgers die mensen uit de groep per auto naar Zweden vervoeren niet worden aangehouden, zoals eerder is gebeurd. Een groot deel van de asielzoekers wil naar Zweden, het land dat verhoudingsgewijs de meeste vluchtelingen toelaat. Buurland Denemarken, dat in juni een rechtse regering kreeg, is veel strenger.

Eerder deze week haalde Denemarken het nieuws met het bericht, dat het land aan krantenlezers in Libanon duidelijk maakte, dat het niet zit te wachten op nieuwkomers. In meerdere Libanese kranten plaatste het Deense ministerie van Immigratie een advertentie vol ontmoedigende feiten. In Libanon verblijven meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen.

De nieuwe Deense regering scherpt de regels aan voor het toelaten van vluchtelingen. De uitkeringen zijn verlaagd en gezinshereniging is in het eerste jaar onmogelijk gemaakt. Dat ontmoedigingsbeleid werkt voor de Denen: het aantal asielaanvragen neemt af. Vorig jaar september kreeg het land nog meer dan drieduizend asielaanvragen. In mei waren het er nog 880.

Zweden neemt per hoofd van de bevolking meer asielzoekers op dan welk ander land in Europa ook. In mei zijn in Zweden 5.375 asielaanvragen ingediend. Het land belooft alle Syrische vluchtelingen een permanente verblijfsvergunning.

    • Maral Noshad Sharifi