De Wrap: de beste ontbijtstad ter wereld en luxueus gevulde broodtrommels

Een smakelijk gevulde broodtrommel. Foto Flickr/Melissa

Wat is de beste stad om te ontbijten wereldwijd? Wat voor lekker eten kan er mee in de broodtrommel? En welke onrijpe vrucht dient ook als natuurlijk bindmiddel? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

De beste ontbijtstad

Saveur, het Amerikaanse kooktijdschrift met een oplage van meer dan 300.000 exemplaren, heeft vorige week zijn ‘Good Taste Awards’ toegekend. Onderscheidend als het blad wil zijn, zitten er een aantal opvallende categorieën tussen. Zo wordt de Food Trend Everyone Loves toegekend aan smaken uit het Midden-Oosten. De New Vegetarian Capital is Berlijn.

Ook lezers mochten kiezen, digitaal. Zij kozen als beste moderne restaurant het Spaanse Arzak in San Sebastian. De stad waar je het beste kan ontbijten is Melbourne, terwijl de beste hotelbar de New York Bar is in The Park Hyatt in de Japanse hoofdstad Tokyo. Tenslotte kozen lezers ook weer het beste vliegtuigvoedsel, en opnieuw ging Singapore Airlines er met de hoofdprijs vandoor.

Rustig aan

Dit weekend vindt de eerste editie van het Slowlands Festival plaats op het landgoed Velder in Boxtel. Een driedaags gebeuren dat volgens de organisatie “de uitgangspunten van een festival omdraait”. Dat betekent: eten - in het bijzonder slow food - en drinken staan centraal, de muziek hoort erbij. Zo zijn er 60 verschillende bieren, vele foodstrucks, kookdemo’s, proeverijen en zelfs complete restaurants. Daarnaast een combinatie van DJ’s en bandjes.

Ook bij NRC zijn we fan van slow food. Zo stelde Ronald Hoeben al eens de Slow Food organisatie aan u voor - waar enkel duurzame producten er aan te pas komen.
En hoewel slow food niets te maken heeft met de bereidingstijd van eten, is het toch een mooi excuus een paar langzame garingstechnieken erbij te pakken: zo maakten we een filmpje van de trage sous-vide technieken bij een wielerploeg. En we hebben recepten voor het langzaam bereiden van kip, of speenvarken, of vlees op zijn Chinees. Moet je wel even de tijd voor nemen.

Overvloedige broodtrommel

Vorige week zijn de universiteiten, hogescholen en het lagere onderwijs weer begonnen en dus gaat de broodtrommels weer mee naar school. Ook naar werk gaat vaak een trommel of zak met thuis gesmeerde boterhammen mee. Onderzoek van twee jaar geleden toont aan dat de middagmaaltijd gemiddeld 2,42 euro kosten en binnen 24 minuten wordt opgegeten. Bruine boterhammen zijn het populairst.

Maar het kan ook een stuk lekkerder. Bekijk de broodtrommels van deze chefkoks maar eens. En in 2010 schotelde Janneke Vreugdenhil vier lunchmaaltijden voor: een luxe broodje kaas, een glutenvrije lunchsalade, een tortilla met cream cheese, rauwe ham en avocado, een frisse Japanse voorjaarsbento en een kikkererwtentortilla. The Guardian geeft je elke week een nieuw recept ter inspiratie, terwijl The New York Times er dit jaar speciale aandacht aan besteedde. Zo kan je zelf je lunch samenstellen uit huisgemaakte sandwiches, snacks, en koekjes.

Onrijp maar lekker

September is de maand voor okra. Ze worden niet of nauwelijks geteeld in de Nederlandse kassen dus de schappen liggen er nu tijdelijk vol mee, voor wie er mee wil koken. Perfect voor in een soep of stoof, want het sap heeft een gelatineachtige werking en fungeert daardoor als natuurlijk bindmiddel. Met de onrijp geteelde vrucht kan je heerlijk Afrikaans of Indiaas koken, en het is ook onderdeel van soul food, uit het diepe Zuiden van de VS. Uit elke regio een recept:

  • Uit India: curry met okra, paprika en kaneel
  • Uit de VS: gumbo met tijgergarnalen
  • Uit Algerije: tangine met okra, aardappel en tomaat

    • Sam de Voogt