Brieven

15 miljoen mensen...

Ik kijk in NRC van dinsdag 8 september naar de verdeling van de vluchtelingen over Europa. Met Nederland op een ‘eervolle’ vijfde plaats. Eén ding is duidelijk: bevolkingsdichtheid was geen criterium.

L’histoire se repête toujours

De foto’s over de vluchtelingenstroom doen me denken aan een bijna vergeten geschiedenis in de periode voor de eerste wereldoorlog in Frankrijk: de Retirada. Na de overwinning van Franco in de burgeroorlog, begin 1939, vluchten 500.000 mensen uit Spanje over de grens van de Pyreneeën naar Zuid-Frankrijk. Waaronder 170.000 vrouwen, kinderen en ouderen. In Argeles sur Mer werden 100.000 mensen opgevangen in inderhaast opgerichte houten barakken op het strand, waar ze 3 jaar in ellendige omstandigheden verbleven. De geschiedenis herhaalt zich, maar toen wist bijna niemand iets hierover.

T. Cobben

Partij van de Arbeid

Asschers schaapskleren

Over de PvdA wordt vaak gezegd: ze hebben het beste voor met de mensheid, maar goede omgangsvormen in de eigen partij, is blijkbaar een brug te ver. Werd de vorige partijleider Cohen door een dolkstoot van Timmermans neergesabeld, nu is het Rottenberg die Samsom pootje licht. Met zulke partijgenoten heb je geen politieke vijanden meer nodig. Wonderboy Asscher zou het tij kunnen keren, stelt Rottenberg. Maar is het niet Asscher die als eerste verantwoordelijk is voor de harde bezuinigingen?

Nico van der Kolk

Correcties

Felix Rottenberg

In Krijgt Samsom critici nog stil? (8/9, voorpagina) wordt gemeld dat Felix Rottenberg voorzitter is van de commissie die onder meer het profiel van de volgende PvdA-lijsttrekker opstelt. Dat profiel ligt echter al vast.

Settela Steinbach

In Iconische foto bevestigt beeld (4/9, p. 8) staat dat het Sintimeisje Settela Steinbach op 19 mei 1940 uit Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd. Dat moet zijn: 19 mei 1944.

    • R.J.H. Maltha
    • Nico van der Kolk
    • T. Cobben