Brazilië krijgt junkstatus - multinationals in het rood

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft Brazilië de junkstatus gegeven. Het land is van BBB- teruggezakt naar BB+, waarmee het land de zwaarbevochten investment grade na zeven jaar is verloren.

Protesten tegen de bezuinigingen met een opblaaspop van president Rousseff.
Protesten tegen de bezuinigingen met een opblaaspop van president Rousseff. Foto Reuters / Ueslei Marcelino

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft Brazilië de junkstatus gegeven. Het  land is van BBB- teruggezakt naar BB+ meldt Reuters, waarmee het land de zwaarbevochten investment grade na zeven jaar is verloren. Hierdoor wordt het voor de Braziliaanse overheid een stuk duurder om geld te lenen en trekken veel investeerders hun geld terug.

De slechte beoordeling werd al voorspeld maar komt eerder dan verwacht. Het land is sinds kort in recessie en de vooruitzichten voor 2016 zijn nog slechter. Verder is S&P bezorgd over de politieke tegenstand die president Dilma Rousseff ondervindt bij het op orde brengen van de begroting. Brazilië kampt met een inflatie van ongeveer 10 procent en de hoogste werkloosheid in tientallen jaren.

Dalende koersen

Het nieuws heeft op de internationale beurzen geleid tot koersdalingen bij een aantal grote bedrijven die actief zijn in Brazilië. Onder meer Banco Santander, Anheuser-Busch InBev en Unilever schoten in het rood.

Reden voor de economische problemen in Brazilië is een te grote afhankelijkheid van de verkoop van grondstoffen, zei economisch analist Igácio Crespo tegen correspondent Nina Jurna van NRC:

“Je ziet nu ook wat de zwakte is van de Braziliaanse economie. Te veel leunen op de handel in grondstoffen betekent dat als het niet goed gaat in China, onze mijnbouw dat direct voelt. De bedrijven die nu de klappen krijgen zijn de grondstofleveranciers.”

Eind augustus gingen de internationale beurzen onderuit tijdens de Chinese Black Monday door groeiende onzekerheid over de economische vooruitzichten. De Braziliaanse economie is sterk van China afhankelijk.

    • Bastiaan Nagtegaal