Beoogde FIFA-hervormingen: maximaal 12 jaar zitten, openheid vergoedingen

Domenico Scala.
Domenico Scala. Foto EPA/ Ennio Leanza

Als de FIFA daadwerkelijk wil dat er iets verandert bij de wereldvoetbalbond, dan moeten voorzitters en topfunctionarissen maximaal twaalf jaar op hun plek mogen blijven zitten. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen die Domenico Scala, de man die is aangesteld om advies te geven over de hervormingen bij de FIFA na de lange reeks schandalen van de afgelopen jaren, vandaag heeft gedaan.

De limiet - maximaal drie termijnen van vier jaar - zal helpen problemen te voorkomen die veroorzaakt worden door mensen “die te lang aanblijven op de belangrijkste posities”, zei Scala volgens persbureau AP:

“De limiet maakt een einde aan de banden en de politieke afhankelijkheid die erbij komen kijken als mensen te lang aanblijven.”

Sepp Blatter was zeventien jaar FIFA-voorzitter toen hij na het winnen van een vijfde termijn besloot ermee te stoppen. Michel Platini, voorzitter van de UEFA en beoogd opvolger van de Zwitser, zit al veertien jaar in het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond.

Onafhankelijk

In totaal presenteerde Scala een lijst met acht voorstellen. Het belangrijkste, ingrijpendste voorstel was al eerder uitgelekt. Als het aan Scala ligt, dan verdwijnt het machtige uitvoerende comité van de bond onder leiding van Blatter en waarin de voorzitters van de continentale bonden zitten, en wordt dit vervangen door een comité met daarin onafhankelijke bestuurders. Daarboven zou dan een raad van toezicht komen te staan.

Congres

Verder adviseert Scala openheid over de vergoedingen die FIFA-functionarissen krijgen en moeten er volgens hem effectievere integriteitscontroles komen. Uiteindelijk gaat het uitvoerend comité over het al dan niet aanraden van Scala’s aanbevelen aan het FIFA-congres. Dat heeft vervolgens het laatste woord over de voorstellen.

    • Frank Huiskamp