Ballast Nedam kan moeilijk weigeren

Vanwege extra verliezen is het Turkse bod op Ballast Nedam flink verlaagd. Maar de koper heeft nog meer eisen.

Een bouwplaats van Ballast Nedam nabij de Botlekbrug langs de A15. Gisteren werd bekend dat het Turkse Renaissance voor de bouwer nog maar 30 cent per aandeel wil betalen.
Een bouwplaats van Ballast Nedam nabij de Botlekbrug langs de A15. Gisteren werd bekend dat het Turkse Renaissance voor de bouwer nog maar 30 cent per aandeel wil betalen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het wás al zo’n laag bod, maar het kon blijkbaar nog lager. Het Turkse bouwbedrijf Renaissance – Rönesans, in het Turks – heeft zijn bod op de Nederlandse bouwer Ballast Nedam flink gedegradeerd. In plaats van 1,55 euro per aandeel wil Renaissance nu nog maar 30 cent betalen, zo bleek gisteren. De koers van Ballast Nedam dook onmiddellijk van anderhalve euro naar iets boven de 30 cent.

Ballast Nedam (1,2 miljard euro omzet, 2.900 werknemers) heeft een beroerde onderhandelingspositie. Het gaat slecht met het bedrijf en de nood wordt steeds hoger. De redding kwam in juli in de vorm van een bod van bouwbedrijf Renaissance in Ankara (30.000 werknemers). Dus als Renaissance iets wil, kan Ballast Nedam moeilijk weigeren.

Reden voor de verlaging van het bod is is dat het nog slechter gaat met Ballast Nedam dan eerder gedacht. Het bedrijf erwacht dit jaar 20 miljoen euro extra verlies te maken. Dus wil Renaissance ook minder betalen. Afgelopen dagen hebben de bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam met Renaissance onderhandeld. Ze geloven, schrijven ze in een verklaring, dat de prijs van 30 cent per aandeel een „billijke prijs” is en het bod „essentieel” voor het voortbestaan. De aandeelhouders kunnen het dus maar beter accepteren.

Maar het gaat niet alleen om geld.

Een overnamekandidaat maakt met de nieuwe eigenaar ook afspraken over wat er gebeurt met bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden, de locatie van het hoofdkantoor, de identiteit van het bedrijf. In de onderhandelingen zijn ook enkele van zulke ‘niet-financiële afspraken’ gewijzigd. Die hebben voor Ballast Nedam en zijn werknemers potentieel veel grotere gevolgen hebben dan de prijs per aandeel. Dit zijn de belangrijkste.

1 Renaissance wordt sneller de baas

Na de overname krijgt Renaissance veel controle, maar nog niet alle. Renaissance mag drie ‘eigen’ mensen in de raad van commissarissen benoemen. Als tegenwicht worden er twee ‘onafhankelijke’ commissarissen benoemd die het belang van bijvoorbeeld werknemers in de gaten houden. Die twee hebben vetorecht als Renaissance dingen wil doen die indruisen tegen de niet-financiële afspraken. De rechten van de werknemers wijzigen bijvoorbeeld, of het hoofdkantoor verplaatsen. In de oude afspraken hadden de onafhankelijke commissarissen vetorecht voor een periode van drie jaar. Nu is dat teruggebracht naar twee jaar. Na die periode kunnen zij dus geen besluiten meer tegenhouden – en is Renaissance helemaal de baas.

2 Renaissance kan Ballast Nedam opsplitsen

Volgens de oude afspraken moest Renaissance Ballast Nedam min of meer ‘heel’ houden. Of, in officiële termen, de „portefeuille van bedrijven en producten” van Ballast Nedam „intact” laten. Dat betekent dat Renaissance niet zomaar een hele divisie zou mogen verkopen, zonder toestemming van de onafhankelijke commissarissen.

Volgens de nieuwe afspraken mag Renaissance dat wel, ook als de commissarissen tegen zijn. Dat geeft meer vrijheid om zonder bepaalde bedrijfsonderdelen door te gaan. Renaissance wil graag uitbreiden op het gebied van infrastructuur. De infratak van Ballast Nedam komt dus goed van pas. Als andere divisies minder goed aansluiten, kan Renaissance daar nu makkelijker vanaf.

3 Ballast Nedam krijgt meer geld

Ondanks de moeilijke onderhandelingspositie heeft Ballast Nedam ook iets gewonnen. Het bedrijf heeft geld nodig en dat moet van de nieuwe eigenaar komen. Er was al afgesproken dat Renaissance 30 miljoen euro in Ballast Nedam zou storten, nu komt daar nog 17,6 miljoen euro bij. Renaissance betaalt dus minder voor de aandelen, maar is wel bereid om extra in het bedrijf te investeren.

Ook de banken van Ballast Nedam – ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland – hepen mee. De banken hadden al toegezegd 10 miljoen euro van de 43 miljoen euro schuld kwijt te schelden als Renaissance Ballast Nedam overneemt. Nu kom daar nog 6 miljoen euro extra bij. Ook versoepelen ze de voorwaarden. Tot eind volgend jaar krijgt Ballast Nedam wat meer ruimte.

    • Teri van der Heijden