Parijse werkplek voor Nederlandse creatieve industrie

Spinvis is lid. Striptekenaar Hanco Kolk is lid. Maar ook lingerieontwerpster Marlies Dekkers, architectenbureau MVRDV en zitzakmaker Fatboy betalen 150 euro per jaar voor een werkplek in hartje Parijs. Daarvoor krijgen ze koffie, wifi en een ontvangstruimte op stand. Maar bovenal: contacten om door te kunnen breken op de moeilijke Franse markt.

Het ‘Atelier Néerlandais’, zoals de door de Nederlandse ambassade gerunde stichting heet, is al zo’n anderhalf jaar actief, maar vandaag opent minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) de „broedplaats voor de Nederlandse creatieve industrie” officieel. Het Atelier is gevestigd op de derde etage van het voormalige Institut Néerlandais. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had twee jaar terug voor zo’n cultureel centrum geen geld meer, maar na veel protest huurt het nu nog tien jaar een etage om op geheel nieuwe wijze de kunst te ondersteunen. (NRC)