Amazon had een slechtere dag dan Apple

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niet alleen Apple had vandaag smartphone-nieuws. Amazon ook, maar dat was minder rooskleurig dan dat van de collega’s in Cupertino. Het bedrijf stopt met de verkoop van de eigen Fire Phone, meldt Bloomberg. Die is sinds het debuut in juli 2014 uiterst teleurstellend gebleken.

De Fire Phone is dan ook per direct uit het assortiment van Amazon en telecomaanbieder AT&T geschrapt, laat het bedrijf van CEO Jeff Bezos weten. De smartphone (met 3D- en beeldherkenningstechnologie) moest dé nieuwe manier worden waarop gebruikers producten zouden kopen op Amazon.

Maar de Fire Phone kende een valse start. De telefoon was bij de lancering veel te duur (minstens 199 dollar bij een abonnement). Ondanks een verlaging naar 99 cent, verkocht Amazon weinig telefoons. In oktober, drie maanden na het debuut, moest het 170 miljoen dollar aan inventariskosten afschrijven. De telefoons lagen te verstoffen in de pakhuizen van Amazon.

Uber zegt sorry

Uber betuigt spijt aan de prestigieuze Carnegie Mellon universiteit in de vorm van een geldbedrag. De chauffeursdienst betaalt 5,5 miljoen dollar aan het instituut voor het wegstelen van zo’n vijftig wetenschappers, schrijft Techcrunch.

Begin dit jaar kaapte Uber de wetenschappers weg in het kader van eigen onderzoek naar zelfrijdende auto’s. Het opende zelfs een eigen roboticalab in Pittsburgh. De stunt van de startup werd niet gewaardeerd door Carnegie Mellon. De twee werkten namelijk al nauw samen.

Volgens Techcrunch wil Uber laten zien dat het graag academici te vriend wil houden, omdat het kan profiteren van hun onderzoek. De 5,5 miljoen dollar zal ingezet worden voor het opzetten van drie beurzen en het aanstellen van een bestuursvoorzitter van de roboticafaculteit.

Box draait weer geen winst

Cloud-aanbieder Box heeft een goed kwartaal achter de rug, meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf zag de inkomsten in de afgelopen drie maanden met 43 procent stijgen en verhoogde de winstverwachtingen van het lopende fiscale jaar.

Alleen draaide Box dit kwartaal wederom verlies, grotendeels te danken aan marketingactiviteiten die zorgden voor een aanwas van nieuwe klanten. Het bedrijf dat werd opgericht in 2005, ging in januari naar de beurs. Ondanks goede groeicijfers bestaan er wel lichte zorgen of Box binnen afzienbare tijd winst gaat maken. Maar met klanten als IBM en International Business Machines lijkt dat vooralsnog goed te moeten komen.

    • Hans Klis