Als taxi-app de Chinese markt domineren kost heel erg veel geld

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Dominantie kost geld. Dat ondervinden de taxi-apps Didi Kuaidi en Uber in China. De concurrentiestrijd tussen de twee om zowel passagiers als chauffeurs kost ruim een miljard dollar per jaar. Dat meldt de Financial Times.

Didi Kuaidi lijdt als gevolg zware verliezen van ruim drie keer de omzet. Als het zo doorgaat staat Didi Kuaidi dit jaar 1,4 miljard dollar te verliezen. Uber is van plan dit jaar een miljard dollar in China te investeren. De bedrijven hopen dat ze een belangrijke marktpositie hebben voordat de Chinese autoriteiten nieuwe en strengere regelgeving introduceren.

Indonesië snoeit in regeltjes om economie te stimuleren

Het gaat niet goed met de Indonesische economie. Dat beseft president Joko Widodo. Grondstofprijzen dalen, de uitvoer naar China vertraagt en de binnenlandse vraag zakt weg. Daarom snoeit de president in het aantal regels waar bedrijven zich aan moeten houden in de hoop meer buitenlandse investeringen binnen te halen. Dat meldt The Wall Street Journal.

Het moet makkelijker worden om bedrijfsvergunningen te krijgen, om te investeren in de vastgoedsector, om buitenlandse valuta aan te houden en om toeristenvisa te bemachtigen. Of de maatregelen effectief zijn betwijfelen experts. Gebrekkige rechtszekerheid, corruptie en tegenstrijdige berichten van verschillende ministers over wat nu beleid is, remmen Indonesië, vinden zij.

Japan wil meer buitenlandse slimmeriken aantrekken

Ben jij briljant en hou je van Japan? Goed nieuws. De Japanse premier Shinzo Abe wil het makkelijker maken voor hooggekwalificeerde buitenlands personeel om in het land te werken. Buitenlanders mogen, als de plannen doorgaan, acht jaar in het land verblijven. Dat schrijft de Nikkei Asian Review vandaag.

Tot 2012 mochten deze buitenlandse werknemers slechts werkvergunningen krijgen om drie jaar in Japan te verblijven. Daarna werd hen vijf jaar gegund. Nu dus acht. Het idee is dat het zo makkelijker wordt om de expertise aan te trekken die in Japan niet te vinden is.

    • NRC Q