Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Aan deze SUV van Bentley is bijna alles overbodig

foto Bentley

Dit is ‘m dan. De eerste SUV van Bentley: de Bentayga. Vernoemd naar de gelijknamige rotsformatie op de Canarische eilanden, die volgens Bentley “van alle kanten de aandacht trekt”. Al verschillende keren aangekondigd, maar deze week dan ook echt gepresenteerd. Een achterlijk dure, maar dan ook achterlijk krachtige SUV, zo schreef Wired.

Bentley verkocht in 2014 11.000 auto’s, een record. Maar de topman wil dat de verkoop de komende vijf jaar stijgt tot 20.000 en dat hoopt Bentley onder andere te bereiken met nieuwe, verrassende modellen.

Maar toch, een SUV. De traditionele Bentley-fans krijgen waarschijnlijk een koude rilling over hun rug bij het horen van die drie letters. Het automerk staat bekend om zijn luxe (sport)auto’s, niet echt het type SUV. Maar inmiddels werken meer luxe merken aan zo’n type: Aston Martin, Rolls-Royce, Lamborghini. En Jaguar heeft er sinds deze week ook al eentje, te koop vanaf 70.000 euro.

Op het previewmodel van de Bentayga kwam in 2012 veel kritiek. Te hoekig, te lelijk, en niet echt Bentley vonden de kenners. En dus klusten de ontwerpers gewoon nog even verder. Met de nieuwe Bentayga als resultaat.