Het gaat goed met papieren kranten… in India

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Redactie van kranten wereldwijd weten het inmiddels: hecht niet louter aan papier. Van de Verenigde Staten tot Nederland en van Singapore tot Denemarken de trend lijkt overal hetzelfde. Lezers willen hun geschreven informatie steeds vaker liever gedrukt zien op een scherm van een tablet of telefoon in plaats op een stuk papier. Nu is er een uitzondering op die regel van ruim een miljard mensen, schrijft The Wall Street Journal: India.

Meer Indiërs hebben geld te besteden aan luxe zoals informatie over de wereld om zich heen. Dus kopen ze meer kranten. De krant Amar Ujala heeft bijvoorbeeld in New Delhi net een nieuwe drukkerij geopend. In de afgelopen vier jaar is de oplage met 64 procent gestegen tot 2,3 miljoen. De advertentie-inkomsten zijn in die tijd ook omhoog gegaan, met 61 procent.

Een belangrijke factor in het succes van India kranten is het feit dat meer mensen kunnen lezen. In 2001 was 35 procent van de bevolking analfabeet. Dat is gedaald tot 25 procent. Juist in de armste gebieden van India is het aantal krantenlezers de afgelopen jaren het hardst gestegen.

Rolls-Royce ziet verkoop in China snel dalen

Torsten Mueller-Oetvoes wilde liever praten over de nieuw Rolls-Royce Dawn, een cabrio die een kwart miljoen Britse pond kost en volgens de topman van het bedrijf de meest sexy Rolls ooit is. Maar de baas van Rolls-Royce moest ook toegeven dat het aantal nieuwe auto’s dat het bedrijf in China verkoopt heel hard daalt. “We zijn verrast met het tempo waarmee de Chinese markt opeens de andere kan op beweegt”, zei Mueller-Oetvoes tegen de BBC.

De topman denkt dat de economische problemen van China minder een oorzaak voor de dalen verkoop zijn dan de anti-corruptiecampagne van president Xi Jinping. ,,Die campagne gaat er over onderzoeken waar je geld vandaan komt, wie je relaties zijn. Dat maakt rijke mensen bang. Niemand wil opvallen”, zegt Mueller-Oetvoes.

Indonesië wil weer lid worden van olieclub Opec

Ook al importeert Indonesië meer olie dan het land uitvoert, toch wil het Zuidoost-Aziatische land weer lid worden van oliekartel Opec. De Financial Times heeft een stuk.

De olieproductie in Indonesië loopt al jaren terug. De hoop is dat door opnieuw lid te worden van Opec Indonesië de juiste contacten opdoet om effectiever olie uit de grond te halen. Ook is het handig omdat olie-invoer duur is voor Indonesië. Door lid te zijn van Opec kan het land druk uitoefenen en invloed houden op de wereldwijde olieproductie en -prijs.

Indonesië was tot zeven jaar geleden lid van de Opec maar zegde toen het lidmaatschap op.

 

    • Melle Garschagen