Crisis Oranje zet door bij Curaçao en Aruba

De teloorgang van het Nederlands voetbal is na afgelopen nacht compleet. Oranje staat er zoals bekend beroerd voor en kan alleen nog door falen van Turkije plaatsing voor het EK van 2016 afdwingen. De voetballers van Curaçao, sinds 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en Aruba, een ‘bijzondere gemeente’, kunnen het WK van 2018 in Rusland vergeten.

Patrick Kluivert, bondscoach van Curaçao, zag zijn WK-droom in de derde ronde van het kwalificatietoernooi uiteenspatten toen El Salvador met 1-0 te sterk was. Ook Aruba, met interim-bondscoach Rini Coolen (ex-voetballer van Heracles en AZ), kwam een eerder opgelopen nederlaag tegen de eilanders van Saint Vincent en de Grenadines (2-0) niet te boven. De Arubanen waren in het eigen stadion wel dichtbij verlenging door goals van eerste divisiespeler Erixon Danso (FC Emmen), maar vlak voor tijd werd het 2-1 – het uitdoelpunt gaf de doorslag.

Bij Curaçao speelden veel voetballers uit de Nederlandse (semi-prof) competities. Eloy Room van Vitesse stond onder de lat en ook de hele verdediging was voor de wedstrijden ingevlogen vanuit Nederland.