Nederland zet koning in bij strijd om zetel in de Veiligheidsraad

None

Niet premier Rutte, maar koning Willem-Alexander zal eind deze maand in New York namens Nederland een toespraak houden bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld elkaar treffen. Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd deze jaarlijkse bijeenkomst toespreekt. Omdat de VN dit jaar 70 jaar bestaan, worden extra veel hoge gasten verwacht.

Doorgaans spreekt namens Nederland de premier, of de minister van Buitenlandse Zaken als de premier verhinderd is (wat in verband met Prinsjesdag vaak het geval is). Maar nu Nederland campagne voert om een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad te krijgen in 2017 en 2018, heeft het kabinet besloten de Koning naar voren te schuiven. Hiermee wordt het belang dat Nederland hecht aan de VN onderstreept, aan de vooravond van de stemming voor de V-raad, stelt de RVD in een persbericht.

Die stemming vindt volgend voorjaar plaats. Er zijn dan twee zetels te verdelen voor landen van de zogeheten groep ‘West-Europa en andere landen’, waar Nederland toe behoort. Naar die twee zetels dingen drie landen, behalve Nederland ook Italië en Zweden.

De komst van de Koning naar de VN geeft Nederland een prominentere plaats op de sprekerslijst dan anders het geval was geweest. De openingszitting duurt vele dagen, en de belangrijkste sprekers komen de eerste dag aan de beurt.

Omdat staatshoofden in het protocol hoger staan dan regeringsleiders, mag de Koning op maandag 28 september spreken, de dag dat ook secretaris-generaal Ban Ki-moon, president Obama en president Poetin het woord krijgen. Nederland was vijf keer eerder lid van de Veiligheidsraad.

    • Juurd Eijsvoogel