BBC noemt situatie op theeplantages ‘mensonterend’

De leef- en werkomstandigheden op Indiase theeplantages waar wordt geproduceerd voor bekende merken als Lipton van Unilever, zijn gevaarlijk en mensonterend. Dat stelt de Britse staatsomroep BBC op basis van eigen onderzoek.

Volgens de omroep worden werknemers op de plantages zo slecht betaald dat ze ondervoed zijn. Op beelden is te zien dat de arbeiders in kapotte huizen zonder goede riolering wonen; zij moeten hun behoeften in de bosjes doen. Ook is te zien dat er kinderen aan het werk zijn op de plantages en dat de werknemers de theeplanten besproeien met gif zonder dat zij beschermende kleding of mondkapjes dragen.

Op de plantages wordt thee geplukt voor PG Tips en Lipton van Unilever en voor de bekende Britse merken Twinings en Tetleys. Het Brits-Nederlandse Unilever is één van de grootste theeproducenten ter wereld. Lipton is een zogeheten ‘billion dollar’-brand: een merk dat jaarlijks meer dan 1 miljard euro omzet maakt. De totale omzet van Unilever bedraagt 48 miljard euro.

In een reactie op de gemelde misstanden stelt Unilever dat het de kwestie serieus neemt, maar dat er de laatste tijd ook vooruitgang is geboekt in de verbetering van de omstandigheden. Tegelijkertijd beaamt het concern dat er nog meer moet gebeuren om de standaard te verhogen. „We werken met onze leveranciers aan een verantwoorde en duurzame manier van werken.”

Maar niet alleen de andere theeproducenten liggen onder vuur. De thee van de betreffende plantages draagt namelijk het keurmerk van Rainforest Alliance. Deze milieuorganisatie uit de Verenigde Staten waakt over arbeidsomstandigheden en het milieu in het regenwoud. Het keurmerk staat op bananen, tropische vruchten, chocolade, koffie en thee.

Het BBC-onderzoek legt de „zwakheden” in de controles van de organisatie bloot, zo reageerde Rainforest Alliance tegenover de BBC. De organisatie zegt intussen ook zelf een onderzoek te zijn begonnen. (NRC)