Topman van Kas Bank gaat accountants van KPMG leiden

Accountantskantoor KPMG heeft een nieuwe bestuursvoorzitter gevonden. Albert Röell, nu nog topman van Kas Bank, gaat KPMG leiden.

Röell volgt Jan Hommen op, die in oktober zijn functie zal neerleggen. Hommen trad vorig jaar aan om KPMG uit de crisis te helpen. Het was al bekend dat hij na deze zomer zou opstappen.

Röell is „de ideale opvolger”, verklaart president-commissaris Bernard Wientjes in een persbericht, vanwege zijn „brede en langjarige ervaring als bestuursvoorzitter en bewezen ervaring in het leiden van grote transformaties”. Dat maakt Röell volgens Wientjes geschikt voor „het verder opbouwen van het maatschappelijk vertrouwen in KPMG”.

Het accountantskantoor heeft vorig jaar forse reputatieschade opgelopen. Het bedrijf trof een schikking met justitie wegens het verhullen van omkoping door Ballast Nedam. Ook wordt KPMG verdacht van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen. Hiernaar doet justitie nog onderzoek. Van de toezichthouder op accountants kreeg KPMG vorig jaar een zware onvoldoende voor de kwaliteit van de controles.

Jan Hommen, die eerder ING door de crisis loodste, werd aangesteld om KPMG er bovenop te helpen. Hij introduceerde een veranderprogramma dat was gericht op het verbeteren van de cultuur en de kwaliteit. KPMG moet weer „de norm” in de sector worden, zei Hommen in een interview in deze krant.

Nu is het aan Röell om deze klus af te maken. Hij heeft vooral ervaring in de financiële sector. Sinds 1991 heeft hij voor verschillende banken gewerkt. Behalve voor Kas Bank werkte hij voor CenE Bankiers en ING. Daarvoor was Röell consultant bij McKinsey.