Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Topman van Kas Bank nieuwe bestuursvoorzitter KPMG

Kas Bank-topman Albert Roëll wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van KPMG.
Kas Bank-topman Albert Roëll wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van KPMG. Foto ANP/ Martijn Beekman

Accountantskantoor KPMG heeft een nieuwe bestuursvoorzitter gevonden. Albert Röell, nu topman van Kas Bank, gaat KPMG leiden. Hij volgt Jan Hommen op, die per oktober zijn functie neerlegt. Hommen trad vorig jaar aan om KPMG uit de crisis te helpen.

Röell is “de ideale opvolger”, verklaart president-commissaris Bernard Wientjes in een persbericht, vanwege zijn “brede en langjarige ervaring als bestuursvoorzitter en bewezen ervaring in het leiden van grote transformaties”. Dat maakt Röell volgens Wientjes geschikt voor “het verder opbouwen van het maatschappelijk vertrouwen in KPMG”.

Schade

Het accountantskantoor heeft vorig jaar ernstige reputatieschade opgelopen. KPMG trof een schikking met justitie wegens het verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam en wordt verdacht van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen. Naar deze zaak doet justitie nog onderzoek. Ook gaf de toezichthouder op accountants KPMG vorig jaar een zware onvoldoende voor de kwaliteit van de controles.

Jan Hommen, die eerder ING door de crisis loodste, werd aangesteld om KPMG erbovenop te helpen. Hij introduceerde een veranderprogramma, gericht op het verbeteren van de cultuur en de kwaliteit.

KPMG moet weer “de norm” in de sector worden, zei Hommen eerder in een interview met NRC. Nu is het aan Röell om deze klus af te maken. Hij heeft vooral werkervaring in de financiële sector. Sinds 1991 heeft hij voor verschillende banken gewerkt. Behalve voor Kas Bank, werkte hij voor CenE Bankiers en ING. Daarvoor was Röell consultant bij McKinsey.