Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Schade VUmc loopt in de miljoenen - polikliniek morgen open

De schade van de wateroverlast in het VU Medisch Centrum (VUmc) loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Hoeveel precies is nog niet bekend. Morgen gaan de polikliniek en de dagbehandeling van het ziekenhuis weer open. De spoedeisende hulp blijft voorlopig dicht.

Ambulances evacueerden gisteren patiënten uit het VUmc, dat vanwege wateroverlast uit voorzorg dicht moest.
Ambulances evacueerden gisteren patiënten uit het VUmc, dat vanwege wateroverlast uit voorzorg dicht moest. Foto ANP/Remko de Waal

De schade van de wateroverlast in het VU Medisch Centrum (VUmc) loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Hoeveel precies is nog niet bekend. Morgen gaan de polikliniek en de dagbehandeling van het ziekenhuis weer open. De spoedeisende hulp blijft voorlopig dicht.

Dat maakte de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis Wouter Bos zojuist bekend op een persconferentie. Bovenop de materiële schade van een geschatte 20 miljoen euro komt ook nog inkomstenderving doordat het ziekenhuis inkomsten van zorgverzekeraars misloopt nu het gesloten is. Verder zei Bos dat het ketelhuis, de cruciale watervoorziening van het ziekenhuis, als “verloren kan worden beschouwd”.

Van de polikliniek blijven morgen alleen de afdelingen cardiologie en nefrologie (nierziekten) gesloten. Vandaag gingen alleen de afdeling radiologie en het IVF-centrum open. Het ziekenhuis blijft nog minstens een week dicht.

30 meter leiding vervangen

Eerder vandaag werd bekend dat de gemeente Amsterdam een onderzoek is gestart naar de oorzaak van het knappen van de waterleiding die gisteren voor veel wateroverlast zorgde bij de VU. Dat moest uiteindelijk uit voorzorg het gehele ziekenhuis evacueren, omdat de zorg de komende dagen niet kon worden gegarandeerd.

Het is niet duidelijk wie aansprakelijk is voor de breuk in de waterleiding. Bos zei tijdens de persconferentie er vanuit te gaan dat Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de schade. De leiding wordt over een lengte van 30 meter vervangen. Waternet verwacht dat het herstel van de leiding en de weg, waarin een gat van 50 vierkante meter is geslagen, in totaal 5 tot 6 dagen gaat duren.

Late evacuatie

De evacuatie duurde gisteren tot avonds laat. Door haperende liften moesten veel patiënten via de trap naar beneden, daarbij gesteund door medewerkers van het ziekenhuis of door mariniers die waren ingezet. Pas vlak voor middernacht waren alle 339 patiënten óf overgebracht naar andere ziekenhuizen in de regio óf ontslagen uit het ziekenhuis.

Lees hier ons liveblog over de evacuatie van gisteren terug.