Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In Beeld

Rond deze toren heeft niemand last van smog

In Nederland heeft luchtvervuiling vooral negatief effect op mensen met hart- of longaandoeningen. Zij kunnen enkele dagen tot maanden eerder overlijden door blootstelling. Naar schatting van Milieu Centraal gaat dit jaarlijks om zo’n 2.300 mensen.
In Nederland heeft luchtvervuiling vooral negatief effect op mensen met hart- of longaandoeningen. Zij kunnen enkele dagen tot maanden eerder overlijden door blootstelling. Naar schatting van Milieu Centraal gaat dit jaarlijks om zo’n 2.300 mensen. Foto Studio Roosegaarde

Een zeven meter hoge designtoren staat sinds maandag in Rotterdam de lucht te zuiveren. De ‘Smog Free Tower’ van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde reinigt per uur 30.000 kubieke meter en gebruikt hiervoor niet meer energie dan een waterkoker. De energie die de toren gebruikt is uiteraard groen.

Lees ook: Ontwerper Daan Roosegaarde vindt ‘ja maar’ héél irritant

Bekijk hier het project op Kickstarter.